Nastava od 5. do 9. razreda
0

Otvaranje Frankofonog koledža u Sarajevu

FENA
Jean-Françoisa Le Roch
Jean-Françoisa Le Roch
Ambasada Republike Francuske u BiH organizirat će 14. septembra ceremoniju otvaranja Međunarodnog frankofonog koledža u Sarajevu.

Međunarodni frankofoni koledž u Sarajevu otvorit će francuski ambasador u BiH Roland Gilles, ministar obrazovanja i nauke KS-a Emir Suljagić, generalni direktor Francuske laičke misije Jean-Christophe Deberre, predsjednik upravnog komiteta Koledža Jean-François le Roch, direktor Koledža Alain Silvestre.

Francusku školu u Sarajevu, koja je do sada radila u školi Hasan Kikić (Gorica), osnovala je Francuska laička misija 1998., institucija koja upravlja sa 109 školskih ustanova u svijetu, a koju pohađa 40. 000 učenika.

Na inicijativu Jeana-Françoisa Le Rocha, Francuska laička misija i francuska ambasada radile su na projektu razvoja škole.

Ona je sada registrirana kao ustanova i preselila je u novi samostalni prostor od 900m² te nudi proširenu nastavu od 5. do 9. razreda.

Ovaj koledž sada predlaže trojezičku nastavu (na francuskom, bosanskom i engleskom jeziku) od vrtića do 9. razreda, prema zvaničnim programima francuskog ministarstva za obrazovanje.

Pedagošku ekipu čine diplomirani francuski, bosanski i engleski nastavnici.

Prvog dana nastave ove školske godine, 5. septembra, već je bilo upisano više od 100 učenika, a što je povećanje od 30 posto u odnosu na prošlu godinu i naglašava uspjeh ove nove školske ustanove, saopćeno je iz Ambasade Republike Francuske u BiH.