BiH
0

Otvaranje Crossroad centra

Sarajevo-X
U srijedu, 15. juna, u prostorijama Access centra (u krugu kampusa Univerziteta u Sarajevu, ul. Zmaja od Bosne 8) otvoriti će se Crossroad centar u okviru projekta Crossroad, kojeg implementira SUS BiH uz finansijsku podršku EU.

Agenda ceremonije je:

11:00 Mario Abab, koordinator projekta – uvodna riječ 11:10 Ambasador Michael Humphreys, šef Delegacije Evropske Komisije u BiH 11:20 prof. dr. Srebren Dizdar, predsjednik Upravnog odbora SUS BiH 11:30 prof.dr. Mensur Hajro, prorektor za nastavu Univerziteta u Sarajevu 11:40 mr. Ivan Barbalić, predsjednik ACIPS-a 11:50 Obilazak prostorija CROSSROAD centra 12:00 Koktel

Projekat Crossroad, kojeg implementira Svjetski univerzitetski servis BiH, finansijski je podržan od strane EU, u iznosu od 110.841,00 €.

U okviru finansijske podrške Bosni i Hercegovini, EU finansira i projekat Crossroad, koji predstavlja inicijativu za poboljšanje ekonomske situacije u regiji Kantona Sarajevo, usmjerenu ka studentskoj populaciji kao budućem nosiocu ekonomskog razvoja, sa ciljem da ohrabri i osposobi studente za osnivanje njihovih vlastitih kompanija ili im omogući lakše uključivanje u postojeće kompanije.

U skladu sa svojim osnovnim ciljem, Crossroad je zamišljen kao inkubator ljudskih resursa za pokretanje novih malih i srednjih preduzeća, te kao mjesto za stalna sastajanja studenata i poslovnih subjekata u koje će se oni uključiti po završetku svojih studija. S obzirom da ciljna grupa projekta predstavlja buduću radnu snagu, projekat direktno doprinosi razvoju ljudskih resursa i poboljšanju cjelokupne regionalne ekonomske situacije u smislu bolje ponude kvalificiranog kadra.

Primarna grupa aktivnosti Centra je usmjerena ka studentima koji imaju ambiciju osnivanja vlastitih preduzeća i obuhvata interaktivne treninge, radionice, seminare i konsultantske sesije na temu osnivanja i upravljanja malim i srednjim preduzećima. Pohađanjem „Programa za osnivanje kompanija“ studenti će dobiti uvid u sve bitne komponente poduzetništva i na taj način će biti najbolje pripremljeni za izazove koji ih čekaju ukoliko odluče da osnuju vlastitu kompaniju.

Druga grupa aktivnosti Crossroad centra je orijentirana ka povezivanju studenata sa postojećim kompanijama, već tokom njihovog studiranja. U okviru Crossroad centra kompanije će predstavljati svoje poslovne procese i potrebe, dok će studenti, uporedo sa svojim studijima, kroz praktične projekte demonstrirati svoje znanje tim kompanijama. Na ovaj način, kompanije imaju priliku da prepoznaju studente visokih potencijala koje, uključivanjem u svoje aktivnosti, mogu dodatno obrazovati, te po završetku njihovih studija, zaposliti kao radnike profilirane tačno u skladu sa poslovnim potrebama kompanije.

Sve aktivnosti Centra su za njegove krajnje korisnike (studente) besplatne.

Projekat Crossroad implementira Svjetski univerzitetski Servis BiH (SUS BiH), realizira se uz podršku EU, a partner u projektu je Asocijacija alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS).

Dodatne informacije možete dobiti na našem web portalu www.crossroad.ba, putem e-mail adrese [email protected], ili pozivom na broj telefona 033 266 440.

Rok za prijavu studenata je 30. juni 2005.