'Branioci Sarajeva'
0

Otvara se komuna za oboljele od PTSP-a

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Udruženje 'Branioci Sarajeva' zajedno sa predstavnicima lokalne i kantonalne vlasti najavit će danas izgradnju i otvaranje prve komune za prevenciju i liječenje oboljelih od PTSP-ja (posttraumatskog stresnog poremećaja), kojih, pretpostavlja se, samo na području Kantona Sarajevo ima oko 3.000.

Komuna će se graditi na području općine Stari Grad, koja je udruženju ustupila zemljište u ove svrhe.

Udruženje 'Branioci Sarajeva' navode da je sama veza sa učešćem u oružanim snagama tokom rata jasan je pokazatelj da mnogi bivši učesnici rata boluju ili će tek bolovati od PTSP-ja te da je za adekvatan tretman u liječenju, ali i prevenciji potrebna grupna terapija koja će se uspostaviti mrežom uzajamne podrške uz aktivno nadgledanje stručnog tima.

Prevencija je neophodna jer se trauma prenosi i transgeneracijski, pa djeca koja odrastaju u porodici gdje je jednom članu konstatiran PTSP imaju također izražen taj poremećaj za razliku od djece koja rastu u zdravoj sredini.

Ciljevi projekta otvaranja komune za prevenciju i liječenje oboljelih od PTSP-ja su, prije svega, prepoznavanje oboljenja, prevencija i liječenje kroz rad, formiranje registra oboljelih u Kantonu Sarajevo, zapošljavanje boračke populacije te samoodrživost projekta u budućnosti koja se planira postići pokretanjem proizvodnje zdrave hrane, stočarstva, peradarstva, pčelarstva i slično. U komuni će biti zaposlene 44 osobe, saopćeno je.