BiH
0

Otpuštenim vojnicima OS BiH iz RS-a poručili da se prijave na biro

FENA
Otpuštenim pripadnicima Oružanih snaga BiH iz Republike Srpske, koji drugi dan protestiraju u Banjoj Luci, nakon što su otpušteni iz službe, Ministarstvo rada i boračke zaštite RS-a ne može pomoći i uputili su ih da se prijave zavodu za zapošljavanje.

Njima je, po Zakonu o službi u oružanim snagama BiH prestala vojna služba istekom ugovora o angažiranju, a zahtijevaju otpremnine, izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama BiH i mogućnost zapošljavanja.

S njihovim predstavnicima razgovarala je pomoćnica ministra za rad i zapošljavanje Mira Vasić, ali je samo konstatirala da Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite nema nadležnosti u ovom slučaju i da ne može preduzimati aktivnosti o pitanju otpremnina i izmjene navedenog zakona, te ih je uputila da se obrate predstavnicima Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH.

Predloženo im je da se odmah prijave na evidenciju zavoda za zapošljavanje Republike Srpske prema mjestu stanovanja radi ostvarivanja prava po osnovu nezaposlenosti.

Ova prava se odnose na novčanu naknadu i pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje srazmjerno vremenu provedenom u osiguranju, kao i zdravstveno osiguranje dok se nalaze na evidenciji zavoda.

Također su upoznati o činjenici da ravnopravno s ostalim nezaposlenim osobama u Republici Srpskoj mogu koristiti mogućnosti zapošljavanja putem aktivnih mjera utvrđenih Akcionim planom zapošljavanja za 2013. godinu.