Gradačac
0

Otpušteni radnici Vegafruita već 21 dan protestuju ispred tvornice

FENA
Punih 21 dan, sedmero otpuštenih radnika gradačačke tvornice za preradu voća Vegafruit ispred tvorničke kapije danonoćno na mrazu, snijegu i kiši mirno protestuje.

Oni od poslodavca traže da ih vrati na posao i plati njihov rad, a otkaz su dobili nakon što su 12 dana radili neprekidno bez odmora, a 13. dan obavijestili poslodavca da, zbog iscrpljenosti i bolesti, ne mogu doći na posao.

Otpuštena radnica Amira Mejremić u Vegafruitu, nekadašnjem Bosnaproduktu, radila je punih 26 godina kazala je u izjavi za Fenu da ispred tvorničke kapije ostaje sa svojim radnim kolegama sve dok ne ostvare svoja zakonska prava.

Otpušteni radnik Enes Pandžić, vidno promrzao, ističe da mu osim hladnoće i iscrpljenosti teže pada odnos poslodavca i sindikata Vefgafruita koji nisu našli za shodno niti jednom u proteklih 21 dan razgovarati s njima.

Za razliku od poslodavca i sindikata Vegafruita, solidarnost s otpuštenim radnicima svakodnevno iskazuju građani Gradačca i predstavnici Sindikata iz drugih gradačačkih poduzeća koji im svakodnevno dostavljaju ogrjev i hranu.