Višegodišnji problem u Kaknju
0

Otpad iz klaonica u rijeci Bosni prijeti stanovništvu

Piše: Nedžad Jamaković
Životinjski otpad koji je rijeka Bosna donijela do kakanjskih naselja Papratnica i Doboj već danima predstavlja opasnost za lokalno stanovništvo.

Kako nam je rekao Evelin Memić, stručni saradnik za informisanje u Općini Kakanj, ovaj problem se iz godine u godinu ponavlja u ovoj općini, a niko ništa ne poduzima. Ovog puta dopis su, kaže, uputili Federalnoj upravi za inspecijske poslove još 26. jula, no odgovora još nema.

Prema njegovim riječima, sumnja se da otpad dolazi iz klaonica koje se nalaze uzvodno od ovih naselja.

"Vjerovatno oni cijele godine bacaju otpad, no to se vidi tek uljeto, kad vodostaj rijeke Bosne opadne. Ujesen i zimi voda vjerovatno odnese sve to. No, veliki je problem što je za vrijeme ljetnih vrućina sva ta zaraza nadomak kućama u spomenutim naseljima", kaže Memić za Sarajevo-x.com.

Inspektor u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Mirsad Smailagić, potvrdio nam je da su dobili prijavu iz Općine, te najavio kako će iduće sedmice, već u utorak otići na ovo područje kako bi ustanovio ko snosi odgovornost za zagađivanje rijeke.

On je istakao kako ne želi špekulisati o tome ko bi mogao biti odgovoran, dok to ne utvrdi na licu mjesta. Na upit šta se čekalo 20 dana, odgovorio je kako su imali previše posla u drugim gradovima, te da je sad Kakanj došao na red, po prioritetu.