BiH
0

Otopina za njegu kontaktnih leća "Complete Moistureplus" povučena iz upotrebe

FENA
Ministarstvu zdravstva Federacije BiH dostavljena je obavijest firme Oktal Pharma d.o.o. Sarajevo, kojom informira da dobrovoljno povlači COMPLETE® MoisturePLUS™, otopine za njegu mekih kontaktnih leća, proizvođača Advanced Medical Optics (AMO).

Kako je saopćeno iz ovog ministarstva, razlog povlačenja ovog proizvoda iz prometa je saopćenje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), iz SAD-a, kojim se potvrđuje da se, prilikom primjene ovih otopina kod određenog broja pacijenata, razvio keratitis uzrokovan Acanthemoebom (AK).

U obavještenju Oktal Pharme navodi se da je keratitis uzrokovan Acanthemoebom (AK), rijetka ali teška infekcija rožnjače.

Korisnici kontaktnih leća koji su upotrebljavali ovu otopinu trebali bi se hitno savjetovati sa svojim oftalmologom ukoliko imaju neki od slijedećih simptoma: bol u oku, crvenilo oka, zamućenje vida, osjetljivost na svjetlo, osjećaj stranog tijela u oku, te prekomjerno suženje oka.

Simptomi mogu trajati nekoliko sedmica do mjeseci i nisu za sve jednaki. U ranim fazama infekcije simptomi keratrtisa uzrokovani navedenim mikroorganizmom, mogu biti vrlo slični simptomima drugih uobičajenih infekcija oka, no u konačnici Acanthemoebom (AK) može uzrokovati tešku bol i moguć gubitak vida.

Neki pacijenti mogu imati i potrebu za transplantacijom rožnjače ukoliko se bolest ne dijagnosticira na vrijeme i ne poduzmu mjere liječenja.

Saglasno Zakonu o lijekovima, kao i odredbama Pravilnika o medicinskim pomagalima, ove otopine spadaju u medicinska pomagala, i to u grupu posebnih medicinskih pomagala za dezinfekciju, čišćenje i ispiranje, te vlaženje kontaktnih leća. Iz tih razloga Federalna ministarstvo zdravstva je zatražilo pojačan inspekcijski nadzor od Federalne uprave za inspekcije, te, također, zahtijevalo da ova uprava zatraži pojačan nadzor i od kantonalnih uprava za inspekcije.

Ukoliko nadležne uprave za inspekcije zateknu u prometu u Federaciji BiH COMPLETE MoisturePLUS™, otopine za njegu mekih kontaktnih leća, proizvođača Advanced Medical Optics (AMO), one će odmah postupiti saglasno svojim nadležnostima, tj. zabraniti dalje prometovanje ovim otopinama i narediti njihovo povlačenje iz prometa.

Isto postupanje je traženo i od kantonalnih ministarstava zdravstva koje i dalje u svom sastavu imaju organizirane kantonalne farmaceutske inspekcije.