Bit će postavljene table upozorenja
1

Otoka, Dobrinja i Švrakino Selo naselja opasna za žene

FENA
S okruglog stola
S okruglog stola
Projekt "Grad Sarajevo - Sigurna zajednica", koji realizira Fondacija lokalne demokratije u partnerstvu s Općinom Novi Grad, prezentitan je danas u Sarajevu.

Cilj projekta je bio dobivanje uvida u (ne)sigurnost na ovoj općini s aspekta nasilja nad ženama, posebice nad djevojkama.

Objedinjavanjem i analizom dostupnih podataka o sigurnosnoj situaciji dobivenih od zvaničnih institucija i provođenjem ankete nad ženama/djevojkama u Općini Novi Grad, mapirane su "kritične tačke" odabranih mjesnih zajednica ove općine (Otoka, Dobrinja C, Švrakino Selo II i Briješće), odnosno mjesta koja stvaraju ambijent nesigurne zajednice.

Anketa koja je obuhvatila 202 žene pokazala je da se 40,1 posto njih osjeća izrazito nesigurno na području mjesnih zajednica na kojim žive.

Direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović rekla je da su za povećanje sigurnosti u lokalnim zajednicama ponekad dovoljne i neke naizgled male stvari kao što je osvjetljavanje mračnih prolaza.

"Na kraju projekta će u mjesnim zajednicama koje su bile obuhvaćene istraživanjem biti postavljene table s oznakama nesigurnih mjesta kako bi ih ugrožena populacija mogla izbjegavati", dodaje Mujezinović.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović izrazio je nadu da će ovaj projekt potaknuti i druge zajednice da unaprijede sigurnost na svom području.

"Bitno je da se suočimo s rezultatima ovog istraživanja koji nisu pozitivni i nadam se da će se stvoriti sinergija svih partnera da se promjene stvari na koje je projekt ukazao", ističe Živanović.

Projekt je realiziran u sklopu UNDP-ovog programa "Jačanje lokalne demokratije II - LOD II" koji finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 1,5 miliona eura, a u saradnji s Gradom Sarajevo.