BiH
0

Otmicama poznatih biznismena Milorad Ulemek Legija uzeo milione eura

FENA
Milorad Ulemek Legija tipovao je otmicu Milije Babovića, za čiji otkup je uzeto 10 miliona eura, i Vuka Bajruševića, koji je pušten za 1,5 miliona njemačkih maraka. Od oba otkupa Legija je uzeo polovinu novca, rekao je jučer svjedok saradnik Dejan Milenković Bagzi na suđenju pripadnicima zemunskog klana, optuženim za više ubistava i otmica i za terorističke napade.

On je jučer, kako piše beogradski Blic, priznao da je učestvovao u otmicama Babovića, tadašnjeg suvlasnika „Verano motorsa“, i Bajruševića, sportskog vozača i brata Bojane Kovačević, žene pokojnog Vladimira Kovačevića Trefa.

Svjedok saradnik je naveo da se Ulemek predstavio porodici Babović i njegovim prijateljima kao prijatelj u nevolji i da je nosio dva puta po pet miliona eura za otkup, koje su skupili Babovićeva porodica i prijatelji.

Milenković je opisao da je prvi put Miloš Simović davao Ulemeku uputstva gdje da vozi i gdje da ostavi novac, što je trajalo više sati. Dodao je da je Ulemek zbog toga bio ljut i da je pred plaćanje drugog dijela došao u Šilerovu i uzeo džip od Dušana Spasojevića, kome je rekao da ga više ne vozaju tako dugo.

Dušan je tada pozvao Miloša Simovića i rekao mu: „Glavonja, nemoj dugo da ga vodaš, izgleda da se napušio droge, pa može da mi razbije džip“ - svjedočio je Milenković.

On je ispričao kako se Ulemek poslije hvalio da je Babovićev prijatelj, koji je išao s njim da preda novac za otkup, gledao u njega „kao u Boga“ i da mu je sve vjerovao. Žarko Zečević, generalni sekretar Partizana, ranije je svjedočio da je sa Ulemekom išao da preda novac.

Milenković je svjedočio i da je Ulemek, poslije svega, doveo Babovića u Šilerovu da bi se kod Spasojevića „raspitali ko su otmičari“. Prema Milenkovićevim riječima, Spasojević i „zemunci“ su bili iznenađeni tim potezom, pa je Milan Jurišić, koji je čuvao Babovića, morao da se skloni u poslednjem trenutku da ga žrtva ne bi prepoznala.

Dodao je da je Babović poklonio Ulemeku sat kao znak zahvalnosti što mu se našao u nevolji, kada je otet. On je svjedočio i kako su Sretka Kalinića upozorili da ne muči Babovića i da mu je Spasojević to izričito naredio.

Tako je bilo dok Babović nije pokušao da pobjegne. Poslije toga ga je Kalinić prebio i mučio. „Ubio“ ga je od batina. Ne znam šta mu je sve radio, jer nisam bio tamo - svjedočio je Milenković. On je zatim potanko ispričao kako je sa Milošem Simovićem, Vladimirom Milosavljevićem Budalom i Dušanom Krsmanovićem oteo Babovića 23. marta 2002. na Južnom bulevaru, dok su Aleksandar Simović i Milan Jurišić stajali u blizini.

Prema njegovim riječima, Spasojević je polovinu novca od otkupa dao Ulemeku, a od drugog dijela koji je zadržao, ponešto je udjelio svim pripadnicima klana. „Zemunci“ nisu međusobno pričali koliko je ko dobio, ali se znalo da je najviše „zaradio“ Miloš Simović, dok je Milenković dobio 10.000 eura.

Milenković je naveo da je Ulemek rekao da za otmicu Bajruševića mogu da traže pet miliona maraka, ali da je sestra žrtve Bojana Kovačević, od koje su tražili otkup, rekla da ima milion i po.

  • Legija je upozorio Spasojevića da je Bojana Kovačević snimila razgovore u kojima su joj tražili otkup za brata i da je trake predala policiji. Njoj su se javljali Mile Luković Kum i Spasojević i predstavljali se kao Albanci. Kada je Spasojević to čuo, rekao je Legiji da treba da joj bace bombu da shvati da su ozbiljni. Legija mu je odgovorio da je bolje da joj ne bace pravu bombu, već šok-bombu - svjedočio je Milenković.

On je ispričao da je Bajrušević otet 6. novembra 2000, i da je pušten desetak dana kasnije. Priznao je da je od otmice Bajruševića dobio 10.000 maraka.

Milenković je jučer svedočio da je ubistva Gorana Trajkovića, Aleksandra Ristića i Slobodana Radosavljevića počinila ekipa Ninoslava Konstantinovića. On je naveo da je odobrenja za to dao Spasojević.

Odbrana jučer nije htjela da iznese primjedbe i prijedloge vezane za svjedočenje Milenkovića, već će to uraditi naknadno.