Ahmed Burić o "reketu"
0

Otkud Denisu Kuljišu radna dozvola za medijsko ubistvo

Sarajevo-x.com
Burić: Stvari su jasne, oružja nekonvencionalna
Burić: Stvari su jasne, oružja nekonvencionalna
Kolumnista našeg portala za Sarajevo-x.com jedan je od društveno angažiranih pisaca koji je osjetio potrebu da se javno očituje o medijsko-političkom skandalu koji prijeti da zasjeni brojne događaje što su obilježili godinu na izmaku. Riječ je o slučaju u kojem je poznati zagrebački šoven izvršio medijski atentat na Bakira Hadžiomerovića, optužujući ga za sve ono što je on sam.

Kod nas ne postoji političko društvo, pa tako nema ni novinarstva: odnosno nema pravila igre prema kojima se treba i mora igrati. Čović, Dodik i njihova medijska aždaha Kuljiš, podmetnuli su "papir" u kojem stoji da je urednik emisije "60 minuta" Bakir Hadžiomerović, uzeo novce korporaciji INA-MOL, e da bi ih ostavio "na miru" u svojoj emisiji.

Stvar je, dakle, jasna: Lagumdžija i Tihić neće Čovića i Dodika u vlast, a oni su za to spremni izvaditi najteže političko i novinarsko oružje.

S druge strane, ako je tražiti zamjerke drugoj - u ovom slučaju čistijoj i strani na kojoj treba biti, dakle strani kojoj pripadaju i rečeni novinar i njegova emisija - valja reći da tu postoje, blago rečeno, terminološke i žanrovske neprobavljivosti. S ekrana uvijek grme isti termini: "kriminalci", "gebelsovski", "fašistički", "skandalozno". Istina, u ovako korumpiranom i jadnom društvu, kad pokušavate biti novinar, ne preostaje vam ništa drugo nego da vrištite.

Stoga, ukoliko Nezavisne novine i njezin novi dirigent Kuljiš, medijski ubica šireg spektra, ozbiljno ne plate štetu Hadžiomeroviću, više ne postoji nijedan razlog da se čovjek u ovoj zemlji bavi novinarstvom. Koliko ste puta u medijima čuli kvalifikaciju "zločinačka organizacija"? Na desetine, možda i stotine. Na to najviše liči grupa šestorke koja se jučer sastala u Parlamentu BiH, kako bi "formulirala" svoje zahtjeve za formiranje vlasti.

S jedne strane, kao da se nazire kraj epohe u kojoj će takvi tipovi i nadalje moći krojiti sve u ovoj zemlji - ali biće tu još povuci - potegni! Ako se BiH - ikada posreći ikakva budućnost, barem trojica od ekipe "nove šestorke" odsjedit će iza rešetaka.

U cijeloj priči malo začuđuje kako su "Nezavisne" i njihov vlasnik Željko Kopanja, nakon svega što su postigli u tom poslu, riskirali cijelu svoju karijeru zbog jednog "običnog" napada Dodika i Čovića na Lagumdžiju? Ili, naprosto, ne može drugačije kad se uhvatite u zagrljaj interesa, kad vam počnu graditi kuće i davati jeftine kredite, onda u novine mogu ubacivati i falsifikovane papire i nepotpisane tekstove.

Pitanja poput - "šta Kuljiš radi tu i ima li dozvolu za rad" odnosno "šta su primarne sankcije za ovakvo kršenje novinarskog kodeksa" - kod nas još uvijek nisu stigla na red. Ali, zasad je bitno znati s kim se ima posla.