BiH
55

Otkriveno spomen obilježje za žrtve žive lomače iz Koritnika kod Višegrada

Piše: E. A.
U Koritniku kod Višegrada danas je otkriveno spomen obilježje za 57 mještana koji su 14. juna 1992. godine odvedeni iz ovog višegradskog sela, a nakon toga spaljeni u kući Adema Omeragića u Pionirskoj ulici.

Ovo selo nedaleko od Višegrada danas je potpuno prazno. Sablasno i napušteno mjesto u koje skoro da se nema ko ni vratiti jer je većina mještana nestala u plamenu žive lomače kobnog juna 1992. godine nakon što su odvedeni iz Koritnika.

Najveći broj stradalih je iz porodice Kurspahić, a za njihovim posmrtnim ostacima članovi porodica i dalje tragaju.

Rami Kurspahiću ubijena je cijela porodica. Dok nabraja koga je sve izgubio, na licu mu se vidi neizmjerna bol, a olakšanje ne dolazi niotkud. Gubitak najbližih zauvijek je obilježio njegov život.

"Izgubio sam oca, majku, brata, snahu, troje djece od brata. Nikada nikog od njih nisam pronašao osim brata", priča Ramo.

Hajra Ajanović je preživjela. Uspjela se spasiti iz plamena žive lomače. Slike užasa koji je prošla još pamti.

"Ni sama ne znam kako sam preživjela. Ležala sam tri dana u kanalizaciji sa djetetom i nekako sam se iščupala. Bog je htio da preživim i danas živim sa svojom porodicom. Vratila sam se ovdje da živim", kaže Hajra.

U znak sjećanja na sve žrtve Pionirske ulice, preživjeli mještani Koritnika danas su otkrili spomen obilježje na kojem su uklesana imena stradalih. To je za sada jedino mjesto na kojem će moći odati počast žrtvama jer čak ni 24 godine od zločina njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena žrtva rata", nada se da će vlasti otkriti gdje su posmrtni ostaci ubijenih Višegrađana kako bi ih njihovi najbliži dostojanstveno sahranili.

"Mi se nadamo da će nam ona ista vlast iz '92. koja je i danas reći gdje su kosti naših najmilijih da ih dostojno sahranimo i proučimo im Fatihu", kaže Hasečić.

Za ovaj, ali druge ratne zločine počinjene na području Višegrada, Milan Lukić pravosnažno je osuđen na doživotnu robiju.