BiH
0

Otkriveni temelji stolačke sahat-kule

FENA
Stolac
Stolac
Forum mladih iz Stoca oglasio se saopćenjem za javnost u kojem se navodi kako je ovaj forum pokrenuo inicijativu i poduzeo konkretne korake u smjeru obnove i zaštite stolačke čaršije, nacionalnog spomenika BiH.

Iz Foruma mladih iz Stoca navode kako su svi sadržaji tog spomenika (Čaršijska džamija, mekteb, musafirhana, kiraethana, dućani, harem, nadstrešnica za vagu i dr.) srušeni do svojih temelja u 1993. godini te da je taj zločin upisan u optužnici Tribunala u Hagu.

"S obzirom na to da općinske vlasti u Stocu uporno priječe provođenje režima zaštite tog bh. spomenika te da njegove ostatke ugrožavaju i općina i pojedinci, grupa članova Foruma mladih Stolac odlučila je da očisti temelje sahat-kule, musafirhane, nadstrešnice za vagu i drugih spomenika ove kulturne cjeline.

Djelujući u tom pogledu, otkriveni su sačuvani temelji stolačke sahat-kule, a u materijalu kojim su ti temelji bili zatrpani pronađeno je više ulomaka nadgrebnih kamenova s natpisom i drugih dijelova uništenih spomenika. Ni za ovaj pothvat, kao ni za jedan od ranijih, općinske vlasti nisu pokazale nikakvo zanimanje", stoji u saopćenju.

U Forumu mladih smatraju da je otkrivanje temelja stolačke sahat-kule dovoljna osnova za pokretanje njenog obnavljanja te upućuju poziv svim vladinim i nevladinim organizacijama da podrže obnovu stolačke čaršije kao bh. spomenika kulture od neprocjenjive vrijednosti.