Nekropola u Srebrenici
0

Otkriveni grobovi potiču iz srednjeg vijeka

SRNA
Arheolog Mirko Babić posjetio je danas novootkrivenu nekropolu pored lokalnog puta Potočari - Budak u opštini Srebrenica i konstatovao da tri grobnice potiču iz 14. ili 15. vijeka i da nije riječ o grobnicama i skeletima iz rimskog doba, kako su lokalni istoričari juče pretpostavili.

Babić, koji je direktor Muzeja Semberije, rekao je da ova nekropola, prema prvim viđenjima, sadrži srednjovijekovne grobnice, ali i ostatke rimskih spomenika sa natpisima, tako da to može biti dvoslojna nekropola iz različitih perioda.

On je istakao da su na ovoj lokaciji stari, zidani grobovi iz srednjeg vijeka, ali da će se tek nakon zaštitnog istraživanja, koje planira da obavi Zavod za zaštitu spomenika kulture RS, utvrditi da li je ova nekropola starija.

"Radi se o nepoznatoj srednjovjekovnoj nekropoli", naglasio je Babić i dodao da bi je trebalo dislocirati na poznatu nekropolu Mramorje koja se nalazi 300 metara više od ovog lokaliteta.

Na području srebreničkog sela Budak u utorak, 28. aprila, pronađen je sarkofag sa skeletnim ostacima.

Skeletne ostatke pronašli su radnici prilikom izvođenja radova na pripremi trase za asfaltiranje lokalnog puta Potočari - Budak.

Mještani Budaka tvrde, na osnovu predanja, da se na ovom lokalitetu nalazi rimska kolonija i ističu da neće dozvoliti izmještanje skeleta, jer žele sačuvati ovo istorijsko otkriće u svom naselju, zbog čega su spremni izmjestiti i putnu relaciju Potočari - Budak.