BiH
0

Otkrivene tri ilegalne punionice alkoholnih pića

FENA
Uspješnom akcijom djelatnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH uz saradnju službenika MUP-a Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo danas su na tri lokaliteta u privatnim objektima na teritoriji općine Visoko i jednom lokalitetu na teritoriji općine Ilijaš, otkrivene su nove ilegalne punionice alkoholnog pića, saopćeno je iz UIOBiH.

U akciji je pronađeno više od 1.200 litara etil-alkohola koji je služio za ilegalnu proizvodnju alkohola, veće količine falsifikovanih kontrolnih markica za obilježavanje alkoholnih pića i određene količine već proizvedenog pića spremnog za plasman na crno tržište u BiH i štetnog po zdravlje ljudi.

Ova akcija predstavlja nastavak suzbijanja nelegalne proizvodnje i stavljanja u promet alkoholnih pića koja su štetna po zdravlje ljudi. Podsjećamo da su početkom ovog mjeseca na tri različite adrese na teritoriji općine Zenica otkrivene potpuno opremljene ilegalne punionice alkoholnog pića.

Na osnovu informacija koje su prikupljene u akciji u Zenici, današnjim pretresom na lokalitetima u Visokom i Ilijašu koje su obavili djelatnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH uz asistenciju policije otkrivene su nove ilegalne punionice alkohola.

Ovom akcijom presječen je lanac šverca, utaje dažbina i što je najvažnije plasman na crno tržište alkoholnih pića koja su štetna po zdravlje ljudi. Akcije su obavljenje po nalogu nadležnih sudova zbog osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo proizvodnje i stavljanja u promet štetnih namirnica po zdravlje ljudi, gdje se ubraja i nelegalno proizveden alkohol, te krivično djela krivotvorenja kontrolnih markica za obilježavanje alkoholnih pića. Uprava za indirektno oporezivanje će nastaviti akcije na suzbijanju ilegalne proizvodnje i stavljanja u promet alkoholnih pića štetnih po zdravlje ljudi.

UIO još jednom poziva sve građane Bosne i Hercegovine da na otvorenu liniju Uprave za indirektno oporezivanje 080 02 06 07 besplatno i potpuno anonimno prijave svaku nezakonitu trgovinu alkoholom i cigaretama.

Nezakonita prodaja alkohola i cigareta je svaka prodaja ovih proizvoda koji nisu obilježeni važećim markicama Bosne i Hercegovine, ili su obilježene markicama susjednih zemalja.