BiH
0

Otkrivene nove životinjske i biljne vrste

Sarajevo-x.com
Borneo
Borneo
Organizacija Svjetskog fonda za prirodu objavila je da su na Borneu u proteklih godinu i po dana otkrivene čak 52 nove životinjske i biljne vrste, za čije se postojanje do sada nije znalo.

Među njima su dvije nove vrste žaba, čitav niz biljaka i drveća te čak 30 novih vrsta riba, među kojima je i jedna veličine manje od centimetra. Tu je i som koji ima posebno razvijen stomak kojim se priljepljuje za stijene.

Većina novih vrsta pronađena je u središtu Bornea, planinskoj oblasti od oko 136.000 kvadratnih km, koja je pokrivena ekvatorijalnim prašumama. Stručnjaci vjeruju da u ovom području, koje je izuzetno izolovano, postoji još nekoliko hiljada neotkrivenih životinjskih i biljnih vrsta.

Ova izvanredna otkrića pokazuju zašto jedinstveni ekosistemi moraju biti sačuvani za buduće generacije. Do sada nepristupačna i udaljena šumska područja ostrva Borneo, nazvana “izgubljenim svijetom”, naučnici su prozvali “posljednjim granicama nauke”. Međutim, nedavno je upozoreno da je i “izgubljeni svijet” na Borneu došao u opasnost od nestanka jer su investitori bacili oko na njega kao novu lokaciju za plantaže kaučuka i palminog ulja.

Prošle je godine organizacija Svjetskog fonda za prirodu objavila da je na Borneu od 1994. pronađena čak 361 nova vrsta, a sada je otkriveno kako je od juna 2005. do danas nova vrsta otkrivana gotovo svake sedmice.