BiH
0

Otkrivene dvije nove sonde na piramidi Mjeseca

FENA
Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, predstavila je danas bh. i svjetskoj javnosti dvije nove sonde na piramidi Mjeseca koje, prema riječima predsjednika Upravnog odbora Fondacije Semira Osmanagića, između ostalog, ukazuju i na obrazac gradnje te piramide.

Jedna od novih sondi je, kako se pretpostavlja, prilazni plato piramide Mjeseca, čiji se pravilan oblik gradnje tj. slaganja kamenih ploča pješčara, jasno vidi zahvaljujući pokušaju vlasnika parcele, Edhema Begovca da baš na tom mjestu izgradi bunar.

"Pravilnost zidova "bunara" ogleda se u urednom nizu kamenih ploča pješčara. Prvi sloj je, po pravilu, tanji u odnosu na drugi, treći itd. Ono što je interesantno i jasno vidljivo je da, nakon nekoliko složenih ploča pješčara, nailazimo na sloj gline koja ima dvojaku ulogu - vezivnu i izolacijsku", objasnio je Osmanagić.

On je istakao da svrha ovog platoa ili ogromnog svoda, kako ga još nazivaju članovi stručnog tima Fondacije, još uvijek nije jasna, ali da imaju dovoljno razloga da vjeruju da će, nakon proširivanja ove sonde, naići na neku vrstu galerije ili šupljinu.

Druga predstavljena sonda, kazao je Osmanagić, potvrđuje terasasti karakter piramide Mjeseca s tim da se ispod pravilnih ploča pješčara nalaze blokovi breče.

"Pješčar potpuno naliježe na breču što dovodi do zaključka da su drevni graditelji, izljevali ove blokove i ploče na licu mjesta", zaključio je Osmanagić.

Konferenciji je, pored domaćih medija, prisustvovalo i nekoliko inostranih televizijskih i radijskih ekipa koji su, nakon obilaska novootkrivenih sondi piramide Mjeseca, obišli i piramidu Sunca.