BiH
0

Otkrivena prostorija u KTK tunelu piramide Sunca

FENA
Nakon nekoliko mjeseci borbe s urušenim dijelom sekcije KTK tunela stručna ekipa Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" uspjela je pronaći prolaz ka jednoj prostoriji koja je locirana s desne bočne strane u odnosu na kretanje do sada podgrađivanog podzemnog prolaza koji ide u pravcu piramida.

Nakon prve prospekcije zaključeno je da je prostorija širine između četiri i šest metara i dužine oko 20 metara niža u odnosu na glavni tunel za oko 1,5 metara.

Tavanica prostorije se sastoji od jedne velike ploče a na kraju prostorije uočeno je novo urušavanje što indicira na postojanje nove velike šupljine, odnosno mogućeg raskršća. U prostoriji ima vode i evidentno je strujanje zraka što znači da se može nesmetano raditi.

Izvršenim analizama utvrđeno je da nema prisustva otrovnih plinova ni radioaktivnih materijala.

Dio hipoteze o postojanju piramidalnog kompleksa u Visokom govori i o mreži podzemnih tunela i prolaza koji se prostiru čitavom dužinom Bosanske doline piramida. U slučaju podzemnih tunela KTK do sada je podgrađeno oko 150 metara koji su sigurni za posjete istraživača i turista, saopćeno je iz Pres-službe Fondacije.