BiH
8

Otkrivena grupa ilegalnih migranata: Obećali im Austriju, a doveli ih u BiH

Klix.ba
Grupa od šest stranih državljana, najvjerovatnije iz Afganistana, danas je u ranim jutarnjim satima smještena u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima u Istočnom Sarajevu.

Riječ je o šest muškaraca starosne dobi između 20 i 23 godine, a koje je policija Srebrenika zatekla u mjestu Tinja bez identifikacionih dokumenta, izuzev što je jedan od njih posjedovao "Specijalni dokument za strance koji traže status izbjeglice u Grčkoj. Prema izjavama datim inspektorima za strance, porijeklom su iz Afganistana i cilj im nije bio dolazak u Bosnu i Hercegovinu. Navodno su sa izvjesnim S. P. u Mađarskoj dogovorili da ih za određeni iznos novca prebaci do Austrije.

Međutim, umjesto u Austriju, u neznanju su dovedeni u BiH. Na tom putu koristili su se autobusom i taksijem, a granice su prelazili pješke i to isključivo noću.

S. P. ih je taksijem na kraju doveo u mjesto Bistrac u općini Lukavac te im rekao da se sakriju u šumarku uz magistralni put Tuzla - Doboj, nakon čega je sa taksistom otišao u nepoznatom pravcu. Navodno se kasnije vratio sam pješke i odveo ih nekoliko kilometara dalje u šumu pored mezarja u mjestu Šićki Brod, gdje ih je ostavio sa nešto hrane i pića, kazavši im da ga tu čekaju kako bi nastavili put. Nakon dvije noći provedene u šumi, shvatili su da se S. P. neće vratiti po njih te su se sami uputili pješke ka općini Srebrenik, gdje ih je sinoć otkrila tamošnja policija te predala inspektorima za strance Terenskog centra Tuzla.

Ovoj grupi stranih državljana izrečena je mjera protjerivanja iz naše zemlje sa zabranom ponovnog ulaska u naredne tri godine. Do utvrđivanja njihovog identiteta i stvaranja uvjeta za udaljenje sa teritorije BiH bit će pod nadzorom u Imigracionom centru.