BiH
2

Otkriven razlog zbog kojeg je Jelena stajala i šutjela na trgu?

Klix.ba
Foto: ATV
Foto: ATV
Jelena Topić, djevojka koja je mjesec dana svaki dan od 10 do 13 sati šuteći stajala na kutiji na Trgu Zorana Karlice u Prijedoru, radila je to u svrhu snimanja dokumentarca za diplomski rad.

Dvadesetdevetogodišnja Jelena postala je poznata u cijeloj državi i regiji, jer je samo stajala i šutjela te se nije obazirala na komentare prolaznika. Na kutiji, koja je danas prazna, jer Jelene nema, ostao je samo ispisan humanitarni broj 1413 za pomoć bolesnom dječaku Igoru i krede kojima su prolaznici ispisivali svoja imena na pločniku.

Jelena je apsolventica Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, na Odsjeku filmske i TV-režije. Prije Akademije završila je Ekonomski fakultet. Samostalno je režirala predstavu "Opća bolnica", a asistirala je u režiji još jedne predstave, piše Telegraf.rs.

Pretpostavlja se da je njen jednomjesečni protest bio realiziran u svrhu snimanja dokumentarca za diplomski rad. Prema pisanju Telegrafa, na sebi je sve vrijeme imala bubicu da bi snimila komentare prolaznika, a oko nje su vjerojatno bili njeni prijatelji koji su sve to snimali.

Jelena je svoj nastup prijavila policiji da bi joj dopustili stajanje na trgu.

Iako nisu znali o čemu se konkretno radi, brojni Bosanci i Hercegovici pružili su podršku Jeleninim performansima, a na Facebooku su pokrenute grupe podrške njenom projektu.