BiH
33

Otkopana aviobomba na Alipašinom Polju, područje osigurano

Piše: M. B.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Radnici uprave za deminiranje Federalne uprave civilne zaštite iskopali su aviobombu u sarajevskom naselju Alipašino Polje te osigurali područje. Datum transporta i uništavanja bombe još nije poznat.

"Radovi na otkopavanju su završeni. Riječ je o aviobombi iz Drugog svjetskog rata, težine oko 227 kilograma. Tim stručnjaka je utvrdio da je riječ o bombi koja se može transportovati i biti uništena na poligonima predviđenim za to. Datum i vrijeme transporta bit će poznati nakon svih procedura i sastanaka koji se moraju obaviti, a građani će biti pravoremeno obaviješteni", rekao je za Klix.ba Fahrudin Kazazić, v. d. pomoćnika općinskog načelnika Službe za civilnu zaštitu Općine Novi Grad.

Stručnjaci će sada na osnovu podataka dobijenih iz oznaka na bombi izvršiti analize i utvrditi na koji način će biti uništena. Cijelo područje je osigurano i pod stalnim nadzorom policijskih službenika. Na terenu se nalaze i pripadnici vatrogasne službe, Federalne uprave civilne zaštite i Službe za civilnu zaštitiu Općine Novi Grad. Veliku pomoć pružili su im i radnici firme Bosnam, koji su dali svoje mašine za otkopavanje, a koji su 9. novembra i obavijestili MUP KS da su prilikom radova pronašli bombu u Geteovoj ulici.

Nastava u osnovnim školama Meša Selimović i Džemaludin Čaušević je obustavljena radi sigurnosti učenika.

Iz Federalne uprave civilne zaštite poručili su građanima da nema razloga za paniku jer ova bomba nije ništa opasnija nego što je bila prije 70 godina, kada nije eksplodirala.