BiH
0

Otklonjena opasnost od ruševine u ulici Ašikovac 18

Sarajevo-x.com
Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Bjelave" su srušili dio konstrukcije dotrajalog stambenog objekta u ulici Ašikovac 18 i time otklonili opasnost za prolaznike i okolne objekte. Požar koji je izbio dan ranije u velikoj je mjeri pogoršao stanje u kojem se nalazio ovaj dijelom urušeni napušteni objekt.

Zbog bojazni od obrušavanja građani su kontaktirali Službu civilne zaštite Općine Centar koja je odmah izašla na teren i utvrdila da postoji opasnost za prolaznike.

Nakon toga, djelatnici Civilne zaštite su zajedno sa načelnikom Općine Centar Dževadom Bećirevićem i kolegama iz općinskih službi za inspekcijske poslove i za prostorno uređenje ponovo obišli lokaciju objekta. Tom prilikom je izvršen uviđaj i u zapisniku općinske inspekcije konstatovano da je vatra prouzrokovala velika oštećenja na nosivoj konstrukciji objekta, te odlučeno da se ukloni dio objekta jer je prijetila opasnost od obrušavanja na pristupne saobraćajnice i ugrožavanja života ljudi.

Pošto je situacija nalagala brzu intervenciju, Služba za civilnu zaštitu Općine Centar je u najkraćem roku angažovala pripadnike DVD "Bjelave" koji su srušili dio dotrajalog objekta. Tako je, po dojavi građana, pravovremenom intervencijom općinskih službi otklonjena opasnost od obrušavanja koja je prijetila prolaznicima i posebno stanovnicima okolnih stambenih objekata.