BiH
0

Otkazane stotine letova u Njemačkoj zbog štrajka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Stotine letova je otkazano u Njemačkoj zbog općeg štrajka u javnim službama u zemlji, koji zahvata i zemaljsko aerodromsko osoblje sedam zračnih luka, među kojima i one u Frankfurtu, kao najveće.

Od srijede, prva njemačka zračna kompanija Lufthansa je upozorila na otkazivanje 600 letova za četvrtak, uglavnom domaćih i evropskih letova.

Internetska stranica Air Berlin je navela u četvrtak ujutro da je samo šest letova otkazano u odlasku i s destinacijom Frankfurt.

Sa svoje strane, kompanija Air France je očekivala u srijedu navečer ograničen uticaj ovog štrajka samo s jednim otkazanim letom, destinacija Cologne/Bonn u 13.25 sati (12.25 sati po srednjoevropskom vremenu), dok talijanska kompanija Alitalia ne predviđa nikakav poremećaj.

Aerodrom u Frankfurtu, gdje je više od 9.000 zaposlenika zemaljskih operatera Fraporta, bivšeg javnog preduzeća, još uvijek plaćeno prema skali plaćanja javnih službi, štrajk je započeo u 03.30 sati po srednjoevropskom vremenu i nastavit će se do 14.30 sati.

U kontaktu glasnogovornika Fraporta s novinskom agencijom AFP, glasnogovornik je ocijenio da je početkom jutra aerodrom radio u tišini i pored otkazivanja 550 letova od 1.300 predviđenih do početka poslijepodneva.

Osim Frankfurta, poremećaji su predviđeni na aerodromima Minhen i Štutgard, Keln/Bonn, Dizeldorf, Hamburg i Hanover. Na Minhenskom aerodromu, 130 letova je otkazano, uglavnom od Lufthanse, a zadržani letovi odvijaju se gotovo bez problema, izjavio je glasnogovornik aerodroma.

Ovaj štrajk se održava na poziv moćnog njemačkog sindikata službi Verdi, u okviru sukoba na revalorizaciji plata u njemačkim javnim službama, koji je već mobilizirao 50.000 osoba u zemlji u utorak i više od 40.000 u srijedu.

"Nadam se da će poslodavci razumjeti signal", rekao je šef Verdija Frank Bsirke na radiju Deutschlandfunk i dodao da 2,1 milion njemačkih zaposlenika javnih službi "želi učestvovati na ekonomskom oporavku".