BiH
0

Otkazan međunarodni kamp "Vjetrenica"

FENA
Speleološka udruga "Vjetrenica - Popovo polje" otkazala je međunarodni ljetni istraživački kamp, koji je osam godina uzastopno organizirala s istaknutim klubovima i desecima istraživača iz BiH i regije. Također, prekinut je i kontinuirani višegodišnji ekološki monitoring u Vjetrenici, čiju su opremu finansirali UNESCO i Federalna vlada.

Kroz kampove stečeno je dragocjeno znanje o Vjetrenici i dinarskom kršu i ostvareni značajni učinci na populariziraciji savremene zaštite prirode u BiH. Prethodno, u aprilu ove godine, Udruga je bila prisiljena otkazati i redovito sedmogodišnje obilježavanje Dana planeta zemlje.

Posljedica je to diskriminacije kojima je izložena Udruga, koju vode lobiji uz pomoć predstavnika vlasti i policije, s namjerom da potpuno zauzmu najvrjednija javna dobra i isključe svaku javnu kontrolu. Njihov je cilj poništiti ideju o Vjetrenici kao svjetski važnom istraživačkom, obrazovnom i turističkom mjestu, kako bi je lakše pretvorili u klasičan turistički objekt koji će po volji nadzirati privatni koncesionari, tvrdi predjednik Speleološke udruge "Vjetrenica - Popovo polje" Ivo Lučić.

Radovi koji se trenutno poduzimaju u Vjetrenici nemaju potrebnu stručnost i zakonsku podlogu i temelje se na uzurpiranim podacima i netransparentni su u pogledu trošenja novčanih sredstava. Sudjelovanje federalnih ministarstava samo je krinka za nezakonitosti.

Preko općine Ravno proteklih je godina vođena kampanja ukidanja Speleološke udruge, što nije uspjelo, ali je udruga odbijena od Vjetrenice i uklonjena iz Javnog poduzeća koje su članovi Udruge osnovali unutar općine Ravno s namjerom da nadomjeste nepostojanje takve institucije u sustavu zaštite prirode Federacije BiH.

To je razlog zašto su navedeni lobiji onemogućili višegodišnje pokušaje stručnjaka, Speleološke udruge, Akademije nauka i umjetnosti BiH, Federalne turističke zajednice i drugih da se izgrade prikladni zakonski, institucionalni i stručni uvjeti za održivo korištenje Vjetrenice.

Proteklih godina najistaknutiji svjetski stručnjaci podržali su zaštitu Vjeternice, a Europska unija i Bernska konvencija zatražile su od BiH informacije o stanju pećine. Speleološka udruga zatražila je od vlasti da javnosti predoče odgovore koje su uputile tim tijelima, ali nije dobila nikakvu povratnu informaciju, navodi se u saopćenju.