Uprava za indirektno oporezivanje
0

Otkaz šefu carinske ispostave Bihać zbog afere "Orasi"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prvostepena disciplinska komisija Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) izrekla je mjeru prestanka radnog odnosa bivšem šefu carinske ispostave Bihać.

Odluka o prestanku radnog odnosa donesena je zbog teže povrede službene dužnosti prilikom ovjera obrazaca EUR 1, koji su potvrđivali da su orasi koji su se izvozili iz BiH u Tursku imali bosanskohercegovačko preferencijalno porijeklo, iako predmetna roba nije mogla steći taj status, saopćeno je iz UIOBiH. Ovo je ujedno šesti službenik Uprave za indirektno oporezivanje BiH kojem je Prvostepena disciplinska komisija UIO izrekla mjeru prestanka radnog odnosa u posljednjih 15 dana.

Zbog 180 rješenja o pokretanju disciplinskih postupaka, koliko ih je v.d. direktor UIO Miro Džakula potpisao od dolaska na funkciju, Disciplinska komisja UIO radit će punim kapacitetom i narednih nedelja. Za sve službenike za koje se utvrdi da su učestvovali u nezakonitim radnjama disciplinska komisija će izreći odgovarajuću disciplinsku mjeru. Samo u slučaju nezakonitog uvoza i izvoza oraha potpisano je deset rješenja o pokretanju disciplinskih postupaka protiv službenika UIO.

Ostalim disciplinskim postupcima obuhvaćeni su službenici koji se, između ostalog, sumnjiče za nezakonit uvoz u BiH građevinskih strojeva koji su ukradeni u Evropskoj uniji, zbog prihvatanja faktura umanjenih vrijednosti prilikom carinjenja putničkih automobila i ostalih roba. U posljednjih nekoliko dana u medijima se konstantno pojavljivala priča o postojanju osnova sumnje u nezakonite povrate PDV-a kompaniji MB Kekerović iz Trna i drugim poreskim obveznicima.

U cilju potpunog informisanja javnosti ispred svih visoko moralnih službenika UIO, a koji su većina u ovoj instituciji, želimo poslati jasan poziv nadležnim organima da je Uprava za indirektno oporezivanje u potpunosti otvorena i najviše zainteresovana da se sazna cijela istina i da svi odgovorni budu primjereno kažnjeni.

Uprava za indirektno oporezivanje s Državnom agencijom za istrage i zaštitu i Tužilaštvom BiH aktivno sudjeluje u istražnim radnjama koje se provode u pomenutom predmetu. Očekujemo da će u slučaju nezakonitog povrata PDV-a Tužilaštvo BiH podići optužnicu, da će ta optužica biti potvrđena pred nadležnim sudom i da će svi oni, za koje se utvrdi da su učestvovali u nezakonitom povratu PDV-a, biti i odgovarajuće kažnjeni, navodi se u saopćenju UIO.

Neovisno od istražnih radnji Tužilaštva BiH u ovom predmetu, Prvostepena disciplinska komisija UIO već je izrekla mjere prestanka radnog odnosa za dva službenika u Sektoru za poreze. Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane i sve poreske obveznike da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik nezakonitog postupanja carinskih službenika ili poreskih inspektora UIO. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, kaže se na kraju saopćenja UIO.