Problemi zbog vremenskih neprilika
0

Otežano odvijanje saobraćaja u Sarajevu, 180 radnika čisti snijeg

Piše: Nedim Grabovica
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Snijeg koji od sinoć neprestano pada donio je nove probleme Sarajlijama. Zimska služba KJKP Rad neprestano čisti ulice prvog i drugog prioriteta, međutim, zbog količine padavina saobraćaj je već satima u kolapsu, dok građani padinskih dijelova grada pješice idu do svojih odredišta.

Prema riječima Samire Kadić, glasnogovornice preduzeća GRAS, tramvaji i trolejbusi saobraćaju otežano, ali bez zastoja, dok je najgora situacija u padinskim dijelovima grada gdje minibusi ne mogu saobraćati.

"Nažalost, zbog količine snijega te parkiranih automobila, minibuski i autobuski saobraćaj u padinskim dijelovima grada je privremeno obustavljen. Međutim, naši tramvaji i trolejbusi su na usluzi građanima. Moramo razumjeti naše kolege iz Rada koji konstantno pokušavaju osigurati prohodnost saobraćajnica. Nadamo se da će se u toku dana situacija normalizirati na svim linijama", ističe Kadić.

Naročito teška situacija je na lokalitetima Koševsko Brdo, Breka, Podhrastovi, Mokrine, Tihovići, Riječica ... gdje je odvijanje saobraćaja "sporadično", a mnogi minibusi voze do određene tačke, jer dalje ne mogu zbog parkiranih vozila ili snijega i leda na cesti.

Ahmed Đipa, glasnogovornik KJKP Rad navodi kako je angažovana sva mehanizacija te da je na terenu trenutno više od 70 vozila.

"Teška je situacija, snijeg neprestano pada, ali uprkos tome mi čistimo ulice prvog i drugog prioriteta koliko možemo. Otežavajuća okolnost su i niske temperature koje uzrokuju stvaranje leda te onemogućavaju potpuno čišćenje saobraćajnica. Osim toga, 180 naših radnika i ručno čisti najfrekventnije pločnike u gradu", naglasio je Đipa.

Podsjetimo, u KS je danas obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama. Od ponedjeljka će se nastava redovno odvijati, ukoliko Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS ne donese drugačiju odluku tokom vikenda.