BiH
133

Otežan saobraćaj u BiH: Visina snijega u pojedinim dijelovima zemlje premašuje visinu vozila

Piše: Am. Dž.
Detalj sa dionice puta Mrkonjić Grad - Glamoč (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Detalj sa dionice puta Mrkonjić Grad - Glamoč (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Snježne padavine koje su proteklim danima zahvatile veće predjele BiH nastavljaju stvarati brojne probleme u saobraćaju.

O tome svjedoči i fotografija čitatelja portala Klix.ba sa dionice puta Mrkonjić Grad - Glamoč na kojoj se vidi sa kakvim problemima se susreću vozači na bh. cestama.

Visina snijega u pojedinim dijelovima zemlje premašuje visinu vozila.

Iz BIHAMK-a navode da zbog snježnih nanosa na magistralnom putu M-15 Glamoč-Mlinište saobraćaju samo putnička i teretna vozila do 7,5 tona ukupne mase, dok je saobraćaj teretnih vozila preko 7,5 tona ukupne mase potpuno obustavljen.

Apel vozačima da voze maksimalno oprezno

Otežano jednom trakom saobraća se na magistralnim putevima M-16 Kupres-Šuica i M-15 Livno-Šuica-Tomislavgrad, dok je na regionalnim putevima Mihalji-Blidinje i Kupres-Šipovo saobraćaj potpuno obustavljen.

Zbog niskih temperatura na dionicama u višim planinskim predjelima moguća je mjestimična poledica, dok je na svim dionicama povećana opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz.

"Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme", navode iz BIHAMK-a.

Na autoputu A1 na dionici Zenica-Tarčin, kolovoz je mjestimično vlažan, dok se na dionici A-1 Zvirovići-Bijača vozi po pretežno suhom kolovozu.

Zbog snježnih nanosa na magistralnom putu Šćepan Polje-Plužine ( na području Crne Gore), u prekidu je odvijanje saobraćaja na GP Hum-Šćepan Polje. Na graničnim prelazima Klobuk i Deleuša zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Na ostalim graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

U narednim danima stabilizacija vremenskih prilika

Prema prognozama meteorologa u narednim danima se očekuje prestanak padavina.

Preovladavat će sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Padavina neće biti, ali će se jutarnje temperatura spustiti i do minus deset stepeni celzija.