BiH
1.6k

Otac pristao donirati organe preminulog 12-godišnjaka iz Jelaha

Piše: E. M.
Kantonalna bolnica Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalna bolnica Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tokom protekle noći u Kantonalnoj bolnici Zenica uz saglasnost porodice izvršena je eksplantacija doniranih organa 12-godišnjeg S. K. koji je preminuo u nedjelju poslijepodne.

Dječak je u Kantonalnu bolnicu Zenica smješten u utorak nakon saobraćajne nesreće u Jelahu u kojoj je od teških povreda preminuo. U nesreći su poginule njegova majka i sestra.

"Nakon niza provedenih terapijskih mjera nije došlo do poboljšanja stanja pacijenta te je 10. aprila konzilijarno utvrđena moždana smrt. Nakon obavljenog razgovora sa ocem dječaka, i pored ogromne boli i tragedije koja je zadesila porodicu, dobijen je pristanak za eksplantaciju organa u svrhu transplantacijskog liječenja", izjavili su iz Kantonalne bolnice Zenica.

Eksplantacija oba bubrega urađena je u saradnji eksplantacionog tima urologa iz UKC-a Tuzla i operativnog tima JU Kantonalna bolnica Zenica.

"Ovo je prvo održavanje dječijeg donora i eksplantacija dječijih organa u Bosni i Hercegovini", dodaju iz KBZ.

Kantonalna bolnica Zenica uz izraze najdubljeg saučešća porodici preminulog dječaka iskazala je posebnu zahvalnost za najplemenitiju odluku doniranja organa u trenucima najveće tuge i boli.