Emina Ganić iz Londona
0

"Otac je ohrabren činjenicom da u BiH postoji apetit za borbom"

Piše: A. Karadža
Nakon tri dana potpune izolacije Ejupa Ganića u zatvorskoj ćeliji, njegova djeca Emir i Emina Ganić bili su u prilici posjetiti ga i prenijeti mu dešavanja iz vanjskog svijeta. Stupili smo u kontakt za njegovom kćerkom Eminom koja je prenijela utiske sa susreta sa svojim ocem kao i uslove u kojima se nalazi.

"Nakon tri puna dana kompletne izolacije mog oca, uspjeli smo ga napokon vidjeti što je za nas velika čast na jednom emotivnom nivou, imati priliku da napokon dođemo do njega. Ipak, pravno gledajući to nije neki veliki pomak naprijed. Ovo više nama služi kao satisfakcija u procesu koji je pretjerano komplikovan od samog početka. Naši najgori strahovi su u neku ruku bili potvrđeni. Moj otac je u ćeliji cijeli dan koju dijeli sa osobom koja je dva puta osuđena za rasturanje droge", prenijela je svoje utiske za Sarajevo-x.com Emina Ganić.

Ona je ogorčena činjenicom da njen otac ima priliku napustiti pritvorsku ćeliju dva puta na dan kada odlazi na ručak i još ima pravo na polusatnu šetnju u dvorištu. Ponovo je istakla da mu je onemogućeno da vidi konzularne predstavnike BiH, kao i svoj advokatski tim.

"Na svaki mogući način bilo mu je onemogućeno da stupi u kontakt sa bilo kim i da bilo šta sazna. Bilo mu je onemogućeno da ostvari telefonski kontakt što je opravdano zabranom pozivanja inostranih brojeva", rekla je Ganićeva.

I pored svih problema u kojima se našao, prema Emininim riječima, njen otac se nalazi u sjajnom stanju, u fantastičnoj fizičkoj i mentalnoj kondiciji, savršeno smiren i spreman na sve što ga čeka.

"Ovo je za njega bilo veliko olakšanje da dobije informacije šta se dešava van zatvora, kao i da nam da par uputa i da uporedimo bilješke kako bi barem na mali način imao priliku učestvovati u svojoj odbrani", kazale je za naš portal Emina Ganić.

Na pitanje da li će uslijediti moguća tužba zbog uskraćivanja prava, Emina je istakla da je britanski sistem izuzetno komplikovan i da u njemu postoje mogućnosti za propuste.

"Ono što je fascinantno je da na svakoj mogućoj prilici gdje je postojao i minimum šanse da nešto pođe po zlu, pošlo je. Fascinatna je akumulacija grešaka što je zastrašujuće, ali ništa ne može opravdati kršenje njegovih osnovnih ljudskih prava", istakla je Ganićeva.

U jednosatnoj posjeti svom ocu, Ganićeva mu je prenijela veliku podršku koju mu je pružila domaća javnost kao i dio državnih institucija.

"Moj otac je osoba koja je uvijek bila u stanju da gleda na veću sliku. On nije slab čovjek. On je duboko ganut podrškom koju mu izražavaju bh. javnost i mediji, ali više od toga on je bio ohrabren činjenicom da u BiH imamo još uvijek apetita za borbu i da postoji mogućnost konsolidacije javnog mnijenja na nekim pitanjima koja se protežu van njegovog ličnog komfora. Ovo nam pruža mogućnost pitanja o jačini naše zemlje da se bori za sve svoje građane bez obzira na nacionalnost ili vrstu pasoša koji imaju. Na koji način smo mi spremni da se pozicioniramo unutar međunarodnih odnosa i testiramo svoju snagu kroz mogućnost da zaštitimo svoje građane", potcrtala je Emina Ganić.

Kako smo saznali, Damir Arnaut sutra ide na sastanak sa sekretarom ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije na kojem će pregledati i adresirati sve probleme koji su nastali tokom ovog slučaja.

"Mi se moramo fokusirati na sutrašnje ročište nakon kojeg moramo biti puno glasniji i jasniji u svojim zahtjevima i koracima koji su nam na raspologanja u slučaju da on i dalje ostane u pritvoru", rekla je Ganićeva.

Podsjećamo da je sutra u deset sati žalbeno ročište u kojem će biti zatražena mogućnost da se Ejup Ganić brani sa slobode.

"On ponovo neće biti prisutan na ročištu iako je advokatska firma uputila niz zahtjeva kojima demonstrira pravo da vidi svog klijenta, jer im je to pravo konstantno uskraćivano", apostrofirala je Ganićeva na kraju našeg razgovora.