BiH
0

Otac i majka dijele pravo na porodiljsko odsustvo

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Cilj izmjene i dopuna je da se uskladi ovaj zakon sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH i odgovarajućim međunarodnim dokumentima u oblasti ravnopravnosti spolova i omogući pristup ovom pravu za sve zaposlenike u BiH na način da se zakonom utvrdi pravo na roditeljsko odsustvo, i za majku, i za oca djeteta.

Ovom izmjenom i dopunama uvodi se model neprenosivog prava na porodiljsko odsustvo za majku djeteta koje traje 60 dana od rođenja djeteta i prenosivog roditeljskog odsustva koje traje nakon isteka 60 dana od rođenja djeteta, o čijem se trajanju roditelji sporazumijevaju.

Delegati su usvojili i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koji je predložio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Izmjenom i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH uvodi se model neprenosivog prava na porodiljsko odsustvo za majku djeteta koje traje 60 dana od rođenja djeteta i prenosivog roditeljskog odsustva koje traje nakon isteka 60 dana od rođenja djeteta, o čijem se korištenju i trajanju roditelji sporazumijevaju, pa je potrebno utvrditi pravo na naknadu plaće u slučaju korištenja roditeljskog odsustva.