BiH
0

Osumnjičeni za ratne zločine Mato Baotić lišen slobode

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e u jutarnjim satima lišili su slobode Matu Baotića, rođenog 11. aprila 1967. godine u Orašju, osumnjičenog za ratne zločine počinjene na području Orašja.

Osumnjičeni se tereti da je za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini kao pripadnik Vojne policije u sklopu HVO-a, u periodu između maja i novembra 1992. godine, na području općine Orašje, postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da je Baotić pod istragom zbog osnovane sumnje da je za vrijeme rata prisilo dvije žene na seksualni čin, tako što je tokom mjeseca maja 1992. godine zajedno sa još jednim licem, ženu civila odveo u kuću na području općine Orašje, gdje su je uz psihičko i fizičko maltretiranje obojica silovali.

Osumnjičeni Baotić tereti se i da je u prostorijama osnovne škole koje su služile kao zatvor za civile srpske nacionalnosti, dok je obavljao dužnost Zapovjednika II odjeljenja Vojne policije, koristeći slobodan pristup zatvorenicima, zajedno sa još jednim licem izvršio silovanje nad civilom, čime je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

"Nakon što ispita osumnjičenog, postupajući tužilac donijet će odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.