Korićanske stijene
0

Osumnjičeni ostaju u pritvoru

FENA
Sud BiH produžio je pritvor trojici osumnjičenih za ratni zločin na Korićanskim stijenama za još dva mjeseca.

Sud BiH uvažio je prijedlog Tužilaštva BiH i produžio pritvora osumnjičenima za zločine na Korićanskim stijenama za još dva mjeseca, najduže do 13. januara "ili do naredne odluke Suda".

Pritvor je produžen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke ili saučesnike, te mogućnosti narušavanja sigurnosti građana i imovine.

Odlukom Suda BiH pritvor je produžen Gordanu Đuriću, Miloradu Radakoviću i Ljubiši Četiću, bivšim pripadnicima Interventnog voda policije Prijedor, koje Tužilaštvo sumnjiči da su krajem augusta 1992. godine učestvovali u zločinu protiv čovječnosti.

Pored njih Tužilaštvo za učešće u obezbjeđenju konvoja autobusa i kamiona u kojima je bilo preko 1.000 civila, te u strijeljanju oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama sumnjiči i Milorada Škrbića, Damira Ivankovića, Dušana Jankovića, Željka Stojnića i Zorana Babića. Škrbić je uhapšen 14. oktobra zajedno s Đurićem, Radakovićem i Četiću ali je nakon hapšenja pušten na slobodu.

Nakon hapšenja, na slobodu su također pušteni Ivanković i Babić, koje su po nalogu Tužilaštva pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili u maju. Od maja u pritvoru se nalaze Janković i Stojnić, javio je danas BIRN-Justice Report.