Oficiri Vojske RS
0

Osuđeni za genocid će se žaliti na presudu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Presuda koju je u četvrtak donio Haški tribunal, a kojom su sedmorica oficira vojske i policije Republike Srpske osuđena za zločin u Srebrenici nije pravosnažna i vjerovatno će uslijediti žalba, izjavio je u četvrtak direktor Kancelarije Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim sudom Dušan Ignjatović.
  • Presuda je donijeta u prvom stepenu i ona nije konačna, nije pravosnažna, izjavio je Ignjatović Tanjugu i naglasio da se može očekivati žalba protiv te prvostepene presude, kao i da postoji mogućnost da će Apelaciono vijeće Tribunala imati nešto drugačije stanovište od prvostepenog.

  • U ovom slučaju, iz same presude se može vidjeti da su oficiri okrivljeni za direktnu odgovornost za genocid u Srebrenici, a ne samo za pomaganje i podržavanje, kao što je to bio do sada slučaj, rekao je on.

  • 'Moguće je da će nešto drugačije reći Apelaciono vijeće, ali je takođe očigledno da su i Međunarodni sud pravde i Tribunal zauzeli stanovište da se u Srebrenici u julu 1995. godine dogodio genocid nad bošnjačkim stanovništvom i bez obzira da li se ta pravna kvalifikacija nekom sviđa ili ne biće veoma teško da se ona promijeni, naglasio je Ignjatović.

On je naveo da je veoma važno imati u vidu da se u Srebrenici dogodio ''strahovit zločin velikih razmjera'' i da se to nikako ne smije izgubiti iz vida i zaboraviti.

  • 'Tu, prije svega, mislim da žrtve ne treba da budu zaboravljene, istakao je Ignjatović i dodao da jedino ostaje nada da će ova i druge odluke, ili gestovi s raznih strana, omogućiti žrtvama da nađu mir i da se upokoje.

On je ocijenio da dalji pokušaji relativizovanja, negiranja, ili čak opravdavanja zločina u Srebrenici, ali i svih drugih zločina koji su se dogodili, bez obzira na to ko je bio izvršilac, a ko je bio žrtva, predstavljaju prepreku za normalizaciju stanja u regionu.

  • Nadam se da će opravdavanja takvih zločina i njihovog negiranja biti sve manje jer se treba suočiti s onim što se dogodilo, rekao je on.

  • Moramo početi da živimo u realnosti i shvatimo ko je za šta bio odgovoran i šta se događalo upravo da nam se to više ne bi ponovilo, rekao je Ignjatović i zaključio da taj proces jeste težak, ali da drugog izbora nema.