BiH
63

Osuđeni ratni zločinac Karadžić: Ko god je odgovoran za Srebrenicu on je srpski izdajnik

SRNA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Prvi predsjednik RS-a Radovan Karadžić rekao je da su glavni krivci za rat u BiH izvan BiH i Jugoslavije, te da je rat doživio sa velikom tugom, čak i prije nego što je izbio. Karadžić je ponovio da se ne smatra odgovornim za genocid u Srebrenici.

"Bio sam prilično siguran šta će se desiti ako se tok događaja nastavi, i produži sa guranjem ka nelegalnoj i jednostranoj nezavisnosti. I to ne samo na osnovu prošlosti već i na osnovu onoga što se dešavalo u Hrvatskoj 1991. godine", dodao je Karadžić.

On je izrazio žaljenje zbog raspada Jugoslavije, a posebno zbog načina na koji je rasturena.

"Ako je Jugoslavija morala biti rasturena, to je trebalo učiniti kao u Skandinaviji. Meni se sviđala Hrvatska, tamo sam stekao dobar dio svoje edukacije, i nikad lično nisam imao nikakvih problema, ali njihova osjećanja protiv Jugoslavije i Srba su prevladala i rezultovala još jednim krvoprolićem", rekao je Karadžić za beogradski "Nedeljnik".

On je dodao da mnogo manje razumije muslimansku i makedonsku potrebu da napuste Jugoslaviju, zato što je Jugoslavija za njih bila veoma dobra.

Na pitanje ko je bio odgovoran za ono što se desilo u Srebrenici, prvi predsjednik RS-a odgovorio je da je to najteže pitanje koje je dio procesa koji se protiv njega vodi u Haškom tribunalu.

"Ko god da je to uradio, bio je izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese. To se nikada nije desilo u našoj historiji i nije se smjelo dogoditi ni sada... Za nas je to bilo potpuno neočekivano i nevjerovatno", istakao je Karadžić.

Na pitanje da li je Milorad Dodik dostojan lider Republike Srpske, Karadžić je rekao da nije njegovo da sa daljine daje takve ocjene, naglasivši da ko god dobije većinu glasova zaslužuje da bude lider Republike Srpske.

Tribunal je prvostepenom presudom, izrečenom 24. marta, osudio Karadžića na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim "za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata, terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce". Karadžićeva odbrana podnijela je žalbu na tu presudu.