Međureligijsko vijeće u BiH
0

Osuđeni napadi na Sefer-begovu džamiju u B. Luci

FENA
Sefer-begova džamija
Sefer-begova džamija
Međureligijsko vijeće u BiH izrazilo je danas zabrinutost učestalim kršenjem prava na slobodu vjere, u čiji sastav ulazi i pravo na obavljanje vjerskih obreda, a posebno je zabrinuto činjenicom da se napadi na Sefer-begovu džamiju u Banjoj Luci vrše u vrijeme molitve, dok se vjernici nalaze u džamiji. Naime, Međureligijsko vijeće u BiH primilo već šestu prijavu o napadu na Sefer-begovu džamiju, koji se desio 15. septembra u vrijeme kada su vjernici klanjali akšam-namaz.

U današnjem saopćenju Vijeće najoštrije osuđuje učestale napade na ovu džamiju kao i na sve vjerske objekte, vjerske službenike i vjernike.

Apelirali su na organe vlasti Banja Luke, da shodno članovima 5. i 6. Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, omoguće slobodno ispovijedanje vjere i zaštite ovo, zakonom zagarantirano pravo.

  • Zahtijevamo od policijskih organa da otkriju počinioce ovih krivičnih djela raspirivanja vjerske mržnje, a od Tužilaštva tražimo da ova djela procesuira, navodi se u saopćenju Međureligijskog vijeća u BiH.