Bratunac
0

Osuđena Fata Orlović

FENA
Foto: H. Čalkić
Foto: H. Čalkić
Fata Orlović, povratnica u Konjević-Polje kod Bratunca, istinski borac za pravdu, osuđena je presudom Okružnog suda Bijeljina na mjesec dana uvjetno, ukoliko u roku od godinu dana ne načini isti prekršaj.

Orlović je osuđena zbog toga što je ometala obavljanje vjerskog obreda u crkvi koja je bespravno sagrađena u njenom dvorištu. Ona će morati platiti i sudske troškove od 150 KM.

  • Kad Fatu treba kazniti, svi su brzi. Kad crkvu treba izmjestiti iz moje avlije, onda je pravda spora, komentariše sudsku presudu Fata Orlović i dodaje da je prošle godine na sudu u Srebrenici oslobođena optužbi, ali je Tužilaštvo uložilo žalbu.

Ona već devet godina pokušava istjerati pravdu. Insistira da se iz njenog dvorišta ukloni pravoslavna crkva. U višegodišnjem "tjeranju" pravde, pored crkve, u njenoj avliji dolazilo je i do verbalnih sukoba.

  • Bilo je toga, ne mogu reći. Ali sve je to dolazilo poslije dogovora da će se crkva izmjestiti i da se ovdje neće više obavljati služba. Međutim, oni su ponovo dolazili i nekoliko puta sam i ja povrijeđena. Neko ne želi da se provede dogovor. Bilo je rečeno da će se još prošle godine početi s izmještanjem crkve iz moje avlije, ali, evo, ona je još tu, kaže Orlović.

Vlasti iz Bratunca i crkvena općina Kravica pokušali su pronaći drugu lokaciju, ali još se nije pronašlo odgovarajuće rješenje, pa će crkva i dalje stajati u avliji Fate Orlović.

  • Ona se mora ukloniti. Ne želim je gledati ovdje. Poštujem svaku vjeru i nemam ništa protiv Srba i crkve, ali nek je nose odavde. Nije joj mjesto ovdje, kazala je.

Uskoro će biti održana sudska rasprava o sudbini crkve, a Fata Orlović, vjerujući u pravdu, koja je u njenom slučaju duga i spora, očekuje da će zakon biti na njenoj strani i da će se konačno početi s uklanjanjem bespravno urađenog objekta Pravoslavne crkve.