BH novinari
0

Osuda verbalnog napada Mladena Bosića na novinarku Nezavisnih novina

FENA
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima oglasili su se osudom verbalnog napada Mladena Bosića, predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS), na novinarku Sanju Čakarević, dopisnicu 'Nezavisnih novina' iz Doboja.

"Lider SDS Mladen Bosić je izvrijeđao novinarku Čakarević, koja je od njega pokušala dobiti izjavu o oslobađajućoj presudi dobojskog suda za Rajka Savića, osumnjičenog za ubistvo Branislava Garića, potpredsjednika SDS-a", navodi se u saopćenju Udruženja Bh novinari i Linije za pomoć novinarima.

Bosić je novinarku Čakarević, optužio da je pisala "gnusne laži“ o ubijenom Branislavu Gariću, te da je "saučesnik“ u cijelom tom događaju.

Verbalni napad predsjednika SDS-a na novinarku 'Nezavisnih novina' predstavlja grubli atak na slobodu izražavanja i pravo novinara da prikupljaju i objavljuju informacije od interesa za javnost. Izraz je to političke bahatosti lidera SDS-a, demonstriranje sile i pokušaj sprečavanja novinarke da slobodno izvještava o svim temama, pa i o ovom ubistvu u Doboju, ističe se u saopćenju.

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtjevaju od Srpske demokratske stranke i samog Mladena Bosića da upute javno izvinjenje novinarki Sanji Čakarević i redakciji 'Nezavisnih novina' u Banja Luci.