BiH
99

Osuda upada pripadnika SIPA-e u redakciju "Dnevnog avaza"

Piše: N.N.
Foto: Avaz.ba
Foto: Avaz.ba
Novinarska udruženja u BiH dala su punu podršku novinarima "Dnevnog avaza" nakon što su jučer pripadnici SIPA-e ušli u redakciju ovog dnevnog lista tražeći određene intervjue objavljene tokom 2004. godine u tabloidu "Ekspress".

Policija je djelovala po nalogu tužioca Dubravke Čampare koji vodi istragu u slučaju ubistva Ramiza Delalića Ćele. Pripadnici SIPA-e tražili su intervjue koje je s njim Šejla Jugo-Turković uradila tokom 2004. godine, mada ti intervjui nikada nisu objavljivani u "Dnevnom avazu".

Podršku "Dnevnom avazu" dala je i Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu BiH.

"Ovo je totalno kršenje slobode informiranja, slobode medija. Ako je Tužilaštvo u konkretnom slučaju imalo razloge da traži određene tekstove, postoje mnogo jednostavniji načini da se dođe do njih. Pa nisu tekstovi tajni dokumenti, može se uputiti dopis s naslovljenim tekstovima i intervjuima koji će se lako pronaći u arhivi. Ali nikako nije način da se pošalje policija koja će ući u redakciju, koja će samom svojom pojavom napraviti uznemirenje i zaustaviti ono što je redovan proces u jednom mediju. Najgore je što se to počelo događati redovito i što se počelo smatrati uobičajenim i prihvatljivim", kaže Zurovac za Klix.ba.

Naglašava da je krajnje vrijeme da pravosuđe i policija počnu shvatati da moraju slobodu medija poštivati na način kako se to u demokratijama radi te da i sami moraju slijediti određene procedure.

"Ovo je totalno protuzakonito što su uradili u odnosu na slobodu medija i informisanja", kaže Zurovac. Dodaje da bi bilo krajnje vrijeme da neko počne odgovarati zbog napada na novinare i medije.

"Ove godine ćemo vrlo ozbiljno insistirati na tome da se u krivične zakone uvedu sankcije za napade na novinare. Upadi policije na ovakav način jesu zastrašivanje novinara. Oni obezvređuju rad medija i novinara. To definitivno ne priliči slobodi koju treba da uživamo kao građani ali i kao profesionalci", kaže Zurovac.

Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja "BH novinari", kazala je za Klix.ba kako je naprosto svaki put na jednak način iznenadi rigidnost kojom se policijske i pravosudne institucije odnose prema medijima.

"U ovom slučaju to je prema 'Dnevnom avazu'. Dakle, ovdje se radi o demonstriranju sile prema novinarima i smatram da je ovaj postupak na tragu onoga što se dešavalo i Klixu, ali i onoga što se dešavalo mnogim medijima tokom demonstracija prošle godine kada je policija tražila da im se ustupe materijali koji su prethodno bili objavljeni. U slučaju 'Dnevnog avaza' policija je tražila tekst i intervjue koji nisu objavljeni u toj novini što govori o jednom površnom postupanju Tužilaštava. S druge strane, ne vjerujem da je namjerno napravljena greška, da Tužilaštvo ne zna gdje su stvarno objavljeni ti tekstovi. Mislim da žele novinare i urednike držati pod stalnim pritiskom i na neki način demonstrirati silu. Postoji mnogo drugih načina da se dođe do tekstova, koji su demokratskiji i profesionalniji. Ovo mogu samo tumačiti kao pokušaj vršenja pritiska", kaže za Klix.ba Borka Rudić

Delegacija Evropske unije (EU) u BiH i Ured specijalnog predstavnika EU u našoj zemlji istakli su da se sloboda izražavanja pažljivo razmatra u procesu pristupanja Europskoj uniji. Naveo je ovo Andy McGuffy, portparol Delegacije EU i Ureda specijalnog presdstavnika EU u BiH, komentirajući ulazak inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu u redakciju "Dnevnog avaza".

Pored strukovnih udruženja, međunarodnih institucija i medijskih kuća, podršku "Dnevnom avazu" pružili su kolege novinari širom BiH, pojedine političke stranke te istaknuti javni radnici.