SDU BiH
0

Osuda postupka Milorada Živkovića

FENA
Povodom incidenta prilikom ulaska u veliku salu Parlamentarne Skupštine BiH radi održavanja svečane sjednice Kluba parlamentaraca 92-95 i svečane sjednice Skupštine Kantona Sarajevo u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, reagirao je Nermin Pećanac, predsjednik Socijaldemokratske unije BiH.

"Rukovodstvo SDUBiH najoštrije osuđuje sve pokušaje retrogradnih, jednonacionalnih, i secesionističkih snaga u BiH da svoje visoke državne funkcije zloupotrebljavaju za izazivanje incidentnih situacija, posebice kada je riječ o obilježavanju još uvijek po Zakonu važećih državnih praznika.

Osnovno, temeljno, građansko i civilizacijsko pravo svakog građanina BiH je da svoju državu doživljava na način kako on ili ona to smatraju primjerenim. Nažalost moramo konstatovati da je očigledno da Milorad Živković (predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH) i 1992. godine, kao i danas državu u kojoj živi i radi nije prihvatao kao svoju, što mu ne daje za pravo da koristeći svoju visoku državnu funkciju to pravo uskraćuje onima koji su državu BiH stvarali.

Jednostrani čin zabrane korištenja prostorija državnih institucija u svrhu promocije Dana nezavisnosti države kojoj su namjenjeni i kojoj kao i sam gospodin Živković kao državni službenik - služe, smatramo nekorektnim, neprimjernim, sramotnim i protivnim svim civilizacijskim normama i svjetskim i evropskim standardima za koje se svi zdušno zalažemo", piše između ostalog Pećenac, prenosi Press SDUBiH .