Naša stranka
0

Osuda pokušaja Rijaseta IZ-a da cenzurira emisiju "Pošteno"

FENA
Naša stranka danas je, povodom saopćena Rijaseta Islamske zajednice kojim se želi cenzurirati sadržaj naredne emisije "Pošteno" na FTV, osudila sve učestalije napade na slobodu medija, bez obzira na to da li oni dolaze iz političkih stranaka, institucija vlasti ili religijskih zajednica.

Naša stranka također daje apsolutnu podršku svim medijima i novinarima koji svoj posao rade profesionalno i etično, uz nadu da nikakvi napadi i prijetnje neće zaustaviti njihov hrabri angažman koji znatno doprinosi demokratizaciji bh. društva.

U saopćenju za javnost ove stranke ističe se da se nivo demokratičnosti jednog društva mjeri i slobodom medija te je u skladu s tim sudom BiH, nažalost, jako daleko od iole demokratskog društva.

"Novinari poput Vildane Selimbegović koja je često na meti cenzorskih i diskriminatorskih napada, Bakira Hadžiomerovića koji je, također, konstantno izložen raznim vidovima prijetnji, Duške Jurišić i mnogih drugih, svojim radom pokušavaju spasiti bh. novinarstvo od neprofesionalnosti, neetičnosti i korumpiranosti", navodi se u saopćenju.

Naša stranka ocjenjuje da posljednji slučaj ipak predstavlja vrhunac totalitarističke cenzure, gdje se hoće unaprijed uticati na uređivanje emisije, miješati u uređivačku politiku i određivati medijima koje su teme podobne, a koje ne.

Stoga ova stranka zahtijeva od nadležnih sudskih i policijskih organa da čim prije otkriju počinitelje bombaških napada na NTV Hayat, ali i da poduzmu odgovarajuće mjere protiv onih političara koji su fizički napadali novinare.

Također je pozvana i cjelokupna javnost te sve istinski demokratske stranke, nevladine organizacije i građani BiH da stanu u zaštitu hrabrih i profesionalnih novinara i usprotive se svakom vidu totalitarističkih cenzura.