Helsinški komitet
0

Osuda napada na Sefer-begovu džamiju

FENA
Helsinški komitet za ljudska prava u BiH osudio je vandalski napad na Sefer-begovu džamiju u Banjoj Luci i očekuje da će policija, istražni organi i tužilaštvo u kratkom roku otkriti počinioce i njihove nalogodavce te ih privesti pravdi.

Ocjenjujući ovaj napad kao napad na multietničnost i multireligioznost, Komitet je podsjetio da nadležni rijetko otkriju izvršioce ovakvih djela i na inertan odnos vlasti koja je sklona minimiziranju ovih i sličnih brutalnih nasrtaja na vjerske slobode.

Komitet smatra da takvo postupanje predstavlja ohrabrenje za kreatore vjerske i svake druge netrpeljivosti na prostorima BiH.

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH ističe odgovornost vladajućih političkih stranaka za podizanje tenzija u ovo predizbomo vrijeme.

''Međustranački sukobi, retorička briga isključivo za svoj narod, potpuno odsustvo razumijevanja i sluha za druge i drugačije je gotovo pa javni poziv ekstremnim nacionalistima, homofobistima i kriminalcima na nasilje'', saopćeno je iz Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.