BH novinari
0

Osuda napada na novinara Radeta Tešića iz Doboja

FENA
Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost povodom terorističkog akta usmjerenog prema novinaru Radi Tešiću, dopisniku banjalučkog Euro Blica iz regije Doboj.

Noćas je zapaljen i uništen Tešićev automobil koji se nalazio u neposrednoj blizini njegove kuće. Nasreću, on nije bio u automobilu u trenutku njegovog paljena, ali je, kao dugogodišnji dijabetičar, doživio teži oblik stresa, zbog čega je morao zatražiti liječničku pomoć u dobojskoj bolnici.

Kako saopćavaju BH novinari i Linija za pomoć novinarima noćašnji teroristički čin nije prvi atak na život i profesionalni integritet novinara Rade Tešića.

Posljednjih nekoliko sedmica Tešić je bio izložen verbalnim prijetnjama zbog tekstova koje je pisao za Euro Blic iz Banje Luke i zbog činjenice da je problematizirao različite i kontroverzne dobojske teme.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od Centra javne bezbjednosti Doboj da hitno obave detaljnu istragu, utvrde sve okolnosti, motive počinioca ovog terorističkog čina, te o svojim nalazima blagovremeno obavijeste javnost.

Takoder, od policije zahtijevaju i poduzimanje posebnih mjere zaštite ovog novinara i njegove porodice, koji duže vrijeme trpe pritiske.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima će o napadu na novinara Radu Tešića iz Doboja obavijestiti sve nadležne međunarodne organizacije zadužene za zaštitu slobode medija i prava novinara, saopćeno je.