Međureligijsko vijeće BiH
1

Osuda napada i vrijeđanja džematlija Atik džamije u Bijeljini

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predstavnici Međureligijskog vijeća BiH danas su posjetom Atik džamiji u Bijeljini osudili nedavni upad vandala i vrijeđanje džematlija u ovom vjerskom objektu koji je i ranije bio na meti napada.

Četvorica mladića iz Srbije su, 30.jula, oko 3.45 sati, upala u bijeljinsku džamiju u toku učenja sabahske mukabele i uz psovke i vrijeđanja provocirali prisutne džematlije.

Mladići, G.Ž. (19), S.S. (20), U.L. (19) i A.R. (19), iz Beograda, nakon poziva policiji privedeni su te zadržani u jednodnevnom pritvoru, a zatim pušteni na slobodu i protiv njih slijedi dalji postupak.

Samir ef. Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, potvrdio je da su, bez obzira na njihovo takvo ponašanje, džematlije na civiliziran način udaljile ove osobe iz džamije nakon čega smo pozvali policiju.

Sekretar Mujftijstva tuzlanskog Muamer ef. Zukić rekao je danas u Bijeljini da Islamska zajednica u BiH najoštrije osuđuje napad na Atik džamiju i uznemiravanje vjernika ističući da ovaj slučaj zahtjeva ozbiljniji pristup onih koji imaju mandat, pravo i obavezu da brinu o sigurnosti ljudi.

I sekretar bijeljinske podružnice MRV BiH đakon Bojan Čačar naglasio je da Srpska pravoslavna crkva osuđuje bilo kakvu vrstu napada na vjerske objekte i vjernike, ističući da cijelo društvo treba da radi na tome da se ovakvi incidenti ne dešavaju u budućnosti.

Po riječima izvršnog sekretara Međureligijskog vijeća BiH Igora Kožemjakina, kada su u pitanju napadi na vjerske objekte u BiH, najčešće dolazi do njihovog skrnavljenja.

On kaže da je primjećena tendencija smanjenja napada od novembra 2010. godine kada je počelo provođenje projekta "Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za vjerske zajednice i crkve u BiH".