BiH
210

Ostvarenje planinarskog sna: Konjičanin i Sarajlije osvojili Mont Blanc

Piše: M. N.
Sarajlije Adnan Adilović i Samela Zelić, te Konjičanin Amer Memidžan osvojili su najviši planinski vrh u Evropi Mont Blanc. Penjanje je trajalo tri dana i na kraju su se na visini od 4.810 metara zavijorile zastave BiH, te planinarskih društava Visokogorac i Borašnica.

"Mont Blanc je bila moja potajna želja. Mislim da je tako kod većine planinara. Iznenada se ukazala prilika pošto sam se uvezao sa planinarima iz Sarajeva", rekao je za naš portal Memidžan.

Za ovaj poduhvat pripremao se po bh. planinama. Većina priprema je bila na Prenju, Čvrsnici, Magliću i Visočici.

"Pripreme su trajale skoro godinu dana. Osim planinarenja, trčao sam na stadionu. Inače se aktivno bavim planinarenjem i redovno obilazim okolne planine", rekao je Memidžan.

Penjanje na Mont Blanc krenulo je 1. septembra u 10.10 sati ujutro. Došli su do grada koji se nalazi na visini od 3.200 metara i tu su prespavali u šatoru. Drugi dan su nastavili penjanje i popeli su se na visinu od 4.400 metara gdje su ponovo prespavali.

"Navečer je puhao jak vjetar tako da skoro nismo ni spavali. Treći dan smo stigli do vrha, a potom je uslijedio put nazad. Četvrti dan smo proveli u Chamonix gdje smo ostali četiri dana i obilazili okolne ledenjake, glečerska jezera i grad", rekao je Memidžan koji je prvi poslijeratni Konjičanin koji se popeo na Mont Blanc.

Ističe da osim glavobolje na 4.400 metara, većih problema nije bilo. Dionicu Kulora Smrti u kojoj se odranja kamenje u velikim količinama prešli su uz pomoć drugih ekipa. Iskustvo je neprocjenjivo, ali tu se ne zaustavlja.

"Nismo razmišljali koja je sljedeća destinacija, ali sigurno će biti nešto još bolje i ekstremnije već sljedeće godine", kazao je Memidžan.