TI BiH i FOD BiH
0

Oštrije sankcije za zvaničnike i stranke koje krše zakon

SRNA
Nevladine organizacije Transparency international BiH i Fond otvoreno društvo BiH uputili su Parlamentarnoj skupštini BiH prijedloge izmjena Zakona o sukobu interesa, Zakona o finansiranju političkih stranaka i Izbornog zakona BiH koje za cilj imaju pojačan nadzor finansiranja stranaka, oštrije sankcije za sukob interesa i kontrolu nad tačnošću imovinskih kartona.

Iz TI BiH je saopšteno da je cilj predloženih izmjena Zakona o sukobu interesa da se spriječi neodgovarajući prelazak javnih zvaničnika u privatni sektor, uvođenje obaveze javnim zvaničnicima da i u toku mandata prijavljuju promjene u imovinskom stanju, kao i sankcije za netačne i nepotpune imovinske kartone.

TI BiH i FOD su predložili da se odredi rok za donošenje odluke o sukobu interesa kako bi se ubrzao proces i omogućila efikasnost u utvrđivanju sukoba interesa.

Predloženo je i povećanje sankcija za sukob interesa, koje bi umjesto 1.000 do 10.000 KM iznosile 10.000 KM do 50.000 KM, te ukidanje mandata zvaničnicima kojima je utvrđen sukob intreresa, s obzirom da su do sada veoma često ostajali na funkcijama i pri tom ostvarivali veliku dobit.

Prdložene izmjene Zakona o finansiranju političkih stranaka odnose se na uvođenje obaveze objavljivanja imena donatora političkih partija, te otklanjanja limita na prijavljivanje donacije, čime bi stranke bile obavezne da prijavljuju sve donacije,ne samo one veće od 100 KM. 

TI i FOD BiH predlažu i smanjenje limita na donacije strankama da bi se spriječili neprimjereni uticaju velikih donatora na njihov rad i odluke.

Kako bi se osiguralo poštivanje zakona od političkih partija, TI i FOD BiH predlažu pooštrenje sankcija koje bi obuhvatale novčane sankcije u visini do 100.000 KM, kao i uvođenje sankcije suspenzije sredstava iz budžeta, s obzirom da najveći dio prihoda stranaka dolazi upravo iz budžeta različitih nivoa vlasti.
Predložene izmjene Izbornog zakona odnose se na proširenje nadležnosti Centralne izborne komisije BiH, odnosno uvođenje nadležnosti ove komisije da vrši pregled i kontrolu imovinskih kartona javnih zvaničnika.