Dom naroda PSBiH
0

Oštrije sankcije za nepružanje informacija javnosti

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH čiji je predlagač Predstavnički dom. Izmjene se odnose isključivo na uvođenje kaznenih odredbi za javne organe i odgovorne osobe u javnom organu koje onemoguće ostvarivanje prava na pristup informacijama.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o finansiranju političkih stranaka. Izmjenom Zakona predviđeno je da će 10 posto od ukupnog iznosa sredstava za finansiranje parlamentarnih stranaka pripasti parlamentarnim grupama srazmjerno broju poslaničkih mjesta koja pripadaju manje zastupljenom spolu.

Donošenje ovog zakona konkretni je doprinos procesu implementiranja Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH.

Delegati su usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH kojim je decidirano da su osobe muškog i ženskog spola ravnopravne te naglašeno da ravnopravna zastupljenost spolova postoji u slučaju kada je jedan od spolova zastupljen najmanje 40 posto u tijelima odlučivanja i predstavljanja.

Izmjenama i dopunama Zakona o ravnopravnosti spolova bh. legislativa u ovoj oblasti bit će usklađena s direktivama Evropske unije, preporukama Vijeća Evrope koje su usvojene nakon donošenja Zakona i Općim preporukama UN-ovog Komiteta za eliminaciju svih oblika diskriminacije žene za BiH.

Dom naroda usvojio je i Prijedlog Zakona o dopuni zakona o službenom glasilu BiH, koji je predložio Predstavnički dom, a koji predviđa da se sadržaj Službenog glasnika BiH objavljuje i na web stranici Službenog glasnika BiH i besplatno je dostupan javnosti.

Uz ovaj zakon prihvaćen je i zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da pripremi prijedlog zakona kojim bi se riješio pravni status ove ustanove.