BiH
0

Oštre optužbe vlasti i opozicije u Skupštini RS

FENA
Burnu raspravu u Narodnoj skupštini RS-a o izmjenama i dopunama Zakona o pravima boraca u RS-u danas su obilježile brojne replike i tvrdnje opozicije da su sadašnje korekcije zakona, koji je tek prije dva mjeseca stupio na snagu, savršen dokaz neupotrebljivosti tog zakona, ali i lošeg načina rada Vlade RS-a. Dok vladajuća većina smatra da će se izmjenama zakona ublažiti negativni efekti primjene novog zakona o PIO, SDS je skrenuo pažnju da predviđene izmjene neće riješiti problem 45.000 bivših boraca kojima su umanjene penzije po osnovu novog zakona.

Poslanici te stranke također su javno optužili vrh Boračke organizacije RS-a (BORS), odnosno Panteliju Ćurguza za korumpiranost.

Suprotstavljeni stavovi izneseni su i o pitanju nedavno potpisanog sporazuma Vlade RS-a i rukovodstva BORS-a, a opozicija je primijetila i da je od svih potpisnika ovog dokumenta na sjednici prisutan samo resorni ministar, ali da nema nikog od predstavnika boračkih udruženja.

S druge strane, šef poslaničkog kluba SNSD-a Željko Mirjanić smatra da je ovaj sporazum dobar te dodaje da je vlast SNSD-a prva i uvela isplatu boračkog dodatka.

Ipak, osnovna zamjerka opozicije upućena je Vladi RS-a čiji predstavnici su donedavno tvrdili da novim boračkim zakonom niko neće biti zakinut i da će nivo prava ostati isti.

"Sada ste primorani, zbog eksplozije nezadovoljstva unutar boračke populacije da mijenjate zakon, što je samo čin priznanja da ni onda, ali ni danas ne govorite istinu, jer ove izmjene neće suštinski ništa promijeniti nabolje, jer je vaša praksa da uzimate od siromašnih da bi dali još siromašnijim“, kritikovao je vladajuću većinu šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Vukota Govedarica.

Iz ove stranke su pledirali za sistemskim rješenjima koja bi garantirala finansijsku stabilnost u ovoj oblasti.

Rasprava o ovoj jedinoj tački dnevnog reda posebne sjednice Narodne skupštine RS-a bit će nastavljena i u večernjim satima.