Zasjedanje Narodne skupštine RS
0

Oštre optužbe opozicije oko plasmana sredstava IRBRS-a

FENA
Poslovanje Investiciono-razvojne banke RS-a izazvalo je odmah na početku današnje rasprave u Narodnoj skupštini RS-a međusobne optužbe poslanika vladajućih stranaka i opozicije u vezi s plasmanom sredstava te banke.

Direktor IRBRS-a Brane Stupar je rekao da ta banka upravlja entitetskom imovinom, raspoređenom u šest fondova, a njena ukupna dobit u 2007. godini bila je oko 15 miliona KM, dok su prihodi iznosili 960.000 KM.

On kaže da je IRBRS usmjeren na podršku privrednom razvoju, promoviranju i privlačenju stranih investicija, te unapređenju općeg ekonomskog okruženja RS-a.

"U planu plasmana iz Razvojnog programa bilo je predviđeno da se u 2007. plasira 53 miliona KM, ali taj plan nije realiziran”, kazao je poslanik PDP-a Zoran Đerić i dodao da je do toga došlo efekti svjetske krize bi se danas lakše podnosili.

On je kritikovao i rad Fonda za razvoj istočnog dijela RS-a jer nije bilo aktivnosti kojima bi se doprinijelo ostvarivanju zacrtanjih ciljeva, povećanju zaposlenosti i promociji privrede tog dijela entiteta.

Za ilustraciju neravnomjernog razvoja RS-a Đerić je naveo podatak da je Istočno Sarajevo od IRBRS-a dobio oko četiri miliona KM, dok su Laktaši dobili oko 17 miliona KM.

I poslanici SDS-a i SRS-a RS Borislav Bojić i Milanko Mihajlica kritikovali su Vladu, IRB i vladajuću stranku da favoriziraju određena preduzeća, te da se sredstva IRB-a ulažu samo u zapadni dio, odnosno kod pojedinaca u Banju Luku, Laktaše..., a građani od njih nemaju koristi.

Mrđan Mazalica, poslanik SNSD-a, odbacio je navode opozicije kao pokušaj da se vladajućoj stranci imputira utjecaj na plasman sredstava preko IRBRS-a.

Burna rasprava o ovoj tački je u toku.