Narodna skupština RS
0

Oštre kritike na penzioni zakon RS-a, vlast šuti

FENA
Opozicija u parlamentu RS-a večeras je oštro kritikovala Nacrt zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju u RS-u, koji nije dobio podršku ni socijalnih partnera.

Poslanik SDPBiH Slobodan Popović kaže da aktuelna vlada treba da prestane s obmanama, te prizna da je vlada “diskontinuiteta”, a ne kontinuiteta.

Kazao je i kako ovaj zakon govori kakva je socijalno-ekonomska situacija u RS, u kojoj penzioneri imaju ubjedljivo najniže penzije, a novaca u Fondu i entitetskog budžetu nema. I poslanik Demokratske partije Vojislav Gligić kritikovao je restriktivnu stranu pripremljenih zakonskih rješenja u novom penzijskom zakonu.

“Ovo nije nikakav reformski zakon, već zakon iz nužde jer u njemu nema ništa reformsko, ali ima restriktivno. Gospodo 2008. ste donijeli izmjene i dopune sadašnjeg zakona o PIO u koga ste ukradili prava za koja ste znali da ne mogu biti isfinansirana, djelili ste šakom i kapom, a sada kada vam nedotaje 50 miliona godišnje za penzije udarili ste na boračku kategoriju koju ste častili nerealnim povećanima prije tri godine”, ukazao je poslanik Demokratske partije Vojislav Gligić.

Poslanik Partije demokratskog progresa Slavko Vučurević primjetio je i da su pojedini članovi ovog zakona bukvalno prepisani iz istog zakona u Srbiji i Hrvatskoj, navodeći da u samom zakonu ima članova koji su u koliziji i s drugim zakonima pa i s Ustavom.

“Sreća je da zakoni ne podliježu zaštiti autorskih prava inače bi gospodine ministre masno platili ovaj vaš pokušaj zakona koji nije ništa drugo no plagijat zakonskih rješenja iz penzionog sistema Srbije i iz Hrvatske. Mnoštvo je članova koji su jednostavno u cjelini prepisani do zapete i to iz zemalja koje su potpuno po svim ključnim parametrima različite u odnosu na situaciju kakvu mi imamo”, ukazao je Vučurević.

Poslanik SDS-a Nenad Stevandić ukazao je da nema sistemskih mjera za rješavanje problema u Fondu PIO, a da je vlast novac trošila "bahato", a ne za razvoj i zapošljavanja.

Niko od socijalnih partnera, uključujući i penzionere, nije podržao ovaj zakon, a opozicija je odmah na početku rasprave tražila da se povuče iz parlamentarne procedure.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić oštro je upozorila da je za radnike neprihvatljiva teza koja se posljednjih godina provlači u javnosti u RS o velikom priliva penzionera u Fond PIO i da se to navodi kao razlog zbog kojeg je ovaj fond u krizi.

Mišić je podvukla da nije previše penzionera, već je premalo radnika za koje se uplaćuju doprinosi, te naglasila da se bez zapošljavanja ne može riještiti kolaps penzionog sistema.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica upozorio je da večeras opozicija "drži" kvorum, da se niko od poslanika vladajuće stranke nije prijavio za raspravu i nisu dobar dio večerašnjeg zasjedanja ni bili u sali.

Zanimljivo je i da se predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz nije obratio parlamentarcima, mada je to bilo planirano, pa je opozicija postavila pitanje da li to on ne smije da uđe u salu.

Skupština rad nastavlja i u utorak.