Narodna skupština RS-a
0

Oštra rasprava o mjerama za ublažavanje negativnih efekata krize

FENA
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske počela je danas u Banjoj Luci brojnim optužbama opozicije zbog činjenice da je Vlada RS-a preformulirala naziv dokumenta o mjerama za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu RS-a.

Pred poslanike je danas umjesto prijedloga stigla informacija o mjerama, a opozicija smatra da je to neprihvatljivo jer na taj dokument ne mogu davati svoje primjedbe, odnosno amandmane.

Nezadovoljstvo poslanika SDS-a, PDP-a i SRS-a RS-a izazvala je i činjenica da informacija o mjerama prima k znanju, odnosno ne usvaja se u Skupštini RS-a.

Reagirao je i šef poslaničkog SNSD-a Željko Mirjanić ističući da većinu predloženih mjera provodit će Vlada RS-a i "ne mogu joj biti vezane ruke za to".

Mirjanić je optužio opoziciju da je već počela predizbornu kampanju za naredne izbore 2010.godine.

Rasprava o predloženom dnevnom redu posebne sjednice i dalje je u toku, a poslanici bi, osim mjera za ublažavanje negativnih efekata ekonomske krize, danas trebalo da utvrde stav o ustavnom položaju Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u državnom ustavu, radi okončanja režima supervizije i arbitraže.

U informaciji vezano da tu tačku, koju je pripremila entitetska vlada, govori se o amandmanu na Ustav BiH koji je usaglašen i prihvaćen u Vijeću ministara BiH.

Prema tekstu amandmana, Ustavni sud BiH nadležan je da odlučuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko Distrikta koji se može javiti između „jednog ili više entiteta“ i distrikta po Ustavu BiH i odlukama Arbitražnog tribunala.

Cilj amandmana jeste da se osigura Ustavnom sudu BiH nadležnost da odlučuje u bilo kojem sporu u vezi sa zaštitom konačnog statusa i uređenja Brčko Distrikta, koji se može javiti između entiteta.