Podnijet izvještaj
0

Oštetili Željeznice RS-a za više od 2,8 miliona KM

FENA
Sektor kriminalističke policije Centra javne bezbjednosti Doboj podnio je Okružnom tužilaštvu Doboj izvještaj o izvršenim krivičnim djelima protiv dviju odgovornih osoba u "Željeznicama Republike Srpske" AD Doboj, zbog osnova sumnje da je jedna od njih izvršila krivično djelo nesavjestan rad u službi, a druga zloupotrijebila službeni položaj ili ovlaštenja.

Materijalna šteta koju su nanijeli "Željeznicama RS" (ŽRS) veća je od 2,8 miliona KM.

Za prvoprijavljenu odgovornu osobu, čije ime nije navedeno u saopćenju dobojske policije, postoji osnov sumnje da je u januaru 2006., u svojstvu predsjednika Komisije ŽRS za nabavku usluge modofikacije - tranzistorizacije šest diodnih lokomotiva, suprotno Zakonu o javnim nabavkama nesavjesno postupila prilikom davanja preporuke generalnom direktoru za preduzeće "On-track" iz Češke Republike kao kvalifikovanog i najpovoljnijeg ponuđača, iako on u ponudi nije dostavio licencu za obavljanje predmetne usluge.

To se odnosilo na popravku i modifikaciju lokomotiva i listu prethodno izvršenih predmetnih radova u periodu 2002.- 2004., koji su kao uvjet za učešće i kvalifikaciju ponuđača zahtijevani u obavještenju o nabavci.

Nakon toga je potpisan ugovor s preduzećem "On-track" i isplaćen avans u vrijednosti od oko 20 posto od ukupne vrijednosti ugovora.

Zbog neizvršenih ugovorenih usluga ugovor je raskinut u februaru 2011., a za iznos isplaćenog avansa od 2.816.395,20 KM nastupila je materijalna šteta za preduzeće ŽRS AD Doboj.

Policija CJB Doboj navodi da za drugoprijavljenu odgovornu osobu postoji osnov sumnje da je u maju 2006., u svojstvu odgovorne osobe u ŽRS AD Doboj, u namjeri pribavljanja imovinske koristi za preuzeće "On-track" iz Češke Republike, s kojom je ŽRS zaključio ugovor o izvršenju usluge generalne popravke s modifikacijom – tranzistorizacijom šest diodnih lokomotiva, iskoristivši svoj položaj, potpisom odobrila i pečatom ovjerila avansnu fakturu na utvrđeni iznos avansa, iako mu je kao jednom od supotpisnika ugovora bilo poznato da češko preuzeće nije dostavilo ugovorenu bankarsku garanciju radi osiguranja avansne isplate.

Tako je nakon raskinutog ugovora zbog neizvršenih usluga, na osnovu odobrene avansne fakture izvršena isplata avansa od 1.440.000,00 eura, u protivrijednosti od 2.816.395,20 KM, a koji nije osiguran validnom bankarskom garancijom preuzeća "On-track", čime je ovo preduzeće ostvarilo imovinsku korist od 2.816.395,20 KM, a za koji iznos je nastupila materijalna šteta za ŽRS AD Doboj.